Nova decisió del govern davant el possible tancament dels supermercats per Setmana Santa

Algunes comunitats volen tancar en Dijous Sant i Diumenge de resurrecció, contra les recomanacions del govern

Cua de clients amb mascareta al supermercat
Tancar quatre dies afectaria els consumidors | EFE

El govern espanyol ha enviat una advertència a algunes comunitats autònomes que volen modificar els horaris comercials durant la Setmana Santa, ja que això podria causar problemes d'abastament. En alguns llocs l'alteració dels horaris comercials podria suposar que els supermercats quedessin tancats quatre dies consecutius en plena onada de coronavirus.

Per això la secretària d'Estat de Comerç, Xiana Méndez, va enviar recentment una carta als consellers autonòmics perquè compleixin la regulació d'horaris anterior a l'entrada en vigor de l'estat d'alarma, per tal de garantir l'abastament.

Algunes comunitats autònomes han manifestat la seva intenció de canviar aquests horaris, tot i que per Setmana Santa es manté el calendari de diumenges i festius de 2020. Castella i Lleó volia tancar el diumenge de resurrecció però mantenir l'obertura el dijous i el dissabte, i Castella la-Manxa eliminar el dijous sant i el diumenge de resurrecció, que al costat de dilluns, que és festiu, sumen quatre dies seguits.

Les directrius de govern es basen en el fet que «l'exercici d'una compra ordenada i planificada d'acord amb els calendaris de cada comunitat autònoma evita aglomeracions i confusió, garanteix el servei i el proveïment, permet la neteja i higienització dels locals, així com el descans dels treballadors».

Els empresaris, contraris a el tancament

La patronal dóna suport als plans de govern i reclama mantenir els supermercats oberts tant el dijous 9 com el dilluns 13 d'abril, i l'Associació Nacional de Grans Empreses (ANGE) adverteix a aquestes comunitats del risc de problemes operatius que pot generar la decisió tant per proveïdors, com per a consumidors.

Les empreses ja estan tenint molts problemes per garantir l'abastament, afirmen, i tancar quatre dies de cinc podria desencadenar el caos. No només seria un problema per a la cadena logística, sinó també per als consumidors, que haurien de concentrar les seves compres en el dissabte dia 11, després de dos dies amb els comerços tancats i dos més per endavant.

La decisió de Castella la-Manxa es produeix en un moment en què els supermercats han limitat els horaris i els aforaments per garantir les mesures de prevenció necessàries per evitar el contagi de coronavirus, i segons l'ANGE, cal oferir la major flexibilitat possible perquè les empreses i els seus treballadors puguin organitzar-se millor.


Comentaris

envia el comentari