Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall d'un pacient amb covid-19 a l'hospital d'Olot en una imatge publicada el 17 d'abril del 2020.

Experts esbrinen quan va arribar realment el coronavirus a l'Estat

Segons les dades oficials, el primer contagi local al nostre país es va produir en un pacient de Sevilla el 26 de febrer

Pla detall d'un pacient amb covid-19 a l'hospital d'Olot en una imatge publicada el 17 d'abril del 2020.
Experts apunten que un error de diagnòstic ha tergiversat la realitat envers l'arribada del patogen a Espanya  | ACN

Una de les qüestions que encara queden per resoldre és quan va arribar el coronavirus  a Espanya i quan es va produir el màxim punt de difusió de la pandèmia. Mentre que alguns partits polítics han assenyalat com a data clau el 8 de març i les manifestacions pel dia de la dona, les dades indiquen que el contagi  a Espanya va començar molt abans d'aquesta data.

Cronologia oficial

El 25 de gener el ministeri de Sanitat va afirmar que s'estudiaven dos casos sospitosos de coronavirus, tots dos procedents de Wuhan, però no va ser fins al 31 de gener que es va diagnosticar el primer pacient  amb coronavirus a Espanya. Es tractava d'un turista alemany ingressat a la Gomera que s'hauria contagiat a Alemanya.

El 10 de febrer es va produir el segon cas de coronavirus: un ciutadà britànic diagnosticat a Mallorca.  Tres dies després es cancel·la elMobile World Congress  de Barcelona per por de contagi de coronavirus.

Tot i la por que ja existia en la societat, el 23 de febrer el ministeri de Sanitat afirma que a Espanya no es donava contagi local i no seria fins al 26 de febrer quan es diagnosticaria un pacient de Sevilla  com el primer cas de contagi local a Espanya.

Estudi sobre Catalunya

No obstant això, un estudi realitzat per un grup de científics catalans de la  Universitat d'Oxford revela que, quan es va donar a conèixer públicament el primer cas, al nostre país ja hi havia milers d'infectats. L'estudi concretament assenyala que, només a Catalunya, el 26 de febrer hi hauria 8.017 contagis i els seus inicis es remuntarien al 4 de febrer com a mínim.

La investigació, que es troba en la fase de revisió final, ha estat realitzada per tres catalans des d'Oxford. El professor en farmacoepidemiologia Dani Prieto-Alhambra i els científics Albert Prats-Uribe i Ermengol Coma, que a més han comptat amb el suport del Centre de Recerca Biomèdica d'Oxford (BRC) i de l'Institut Nacional d'Investigacions en Salut (NIHR).

La conclusió a la qual arriben els científics és que aleshores es realitzava una identificació excessiva de casos de  grip comuna quan es tractaven de casos de coronavirus. L'error en la classificació de les primeres grips detectades hauria potenciat la transmissió en la comunitat.

Segons apunta Prieto-Alhambra en una entrevista a 'RAC1', el cas de Catalunya no seria una excepció al nostre país, que segons l'expert ja hauria passat el  pic  de contagi. «Ha passat a tot arreu. La sensació que hi havia al principi és que això quedava molt lluny i no es van prendre les mesures que eren necessàries», assegura.