IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Vídeo: Així et pots contagiar de coronavirus al supermercat

Una simulació revela la trajectòria de les partícules infectades des que abandonen la tràquea fins que es dilueixen

Des que es va aprovar l'Estat d'Alarma i les mesures de confinament,  una de les poques activitats que es poden fer fora de casa és anar al supermercat. Els experts han repetit per activa i per passiva les mesures més importants per evitar el contagi, però ara un nou estudi revela com es mou el coronavirus pels passadissos dels supermercats, i és veritablement sorprenent.

Es tracta de les conclusions a què han arribat un grup d'investigadors finlandesos a través d'un model que mostra com es mouen les partícules que contenen el virus a través de l'aire que corre per espais tancats com els passadissos de supermercat.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Què provoca la tos d'una persona infectada al supermercat?

La simulació mostra com un núvol d'aerosol alliberada per algú que tus al passadís d'un supermercat s'estén més enllà de la seva zona i es dilueix a mesura que es va expandint. Aquest procés es perllonga durant uns minuts en què algú que estigui a prop pot quedar infectat pel virus en inhalar les partícules.

Per analitzar el comportament d'aquestes partícules, els investigadors van utilitzar un superordinador que simula el trajecte de les gotetes des que abandonen la tràquea d'una persona fins que es dilueixen, aconseguint així la imatge d'una persona fictícia que tus entre els prestatges, al passadís d'una botiga, tenint en compte altres factors com la ventilació del local.

«Algú que estigui infectat per coronavirus pot tossir i allunyar-se després, però deixarà partícules d'aerosol extremadament petites que transporten el coronavirus», explica l'expert en dinàmica de fluids Ville Vuorlen. Aquestes partícules, diu, podrien acabar en el tracte respiratori d'altres persones que caminin a prop.

Estudi revelador per entendre com es contagia el virus

Els especialistes creuen que en una tos seca com la del coronavirus, la mida de cada goteta és d'unes 15 micres, uns 0,001 mil·límetres. Els científics van modelar el recorregut de partícules de menys de 20 micres, prou petites com per quedar suspeses en l'aire en comptes de caure a terra o moure's fins i tot diversos metres al llarg de petites corrents.

Aquest estudi és molt revelador per entendre millor com es contagia el coronavirus i per què aquest tipus de patogen es transmet tan fàcilment. A més, les conclusions reforcen la importància d'evitar els espais interiors en què hi ha persones a prop.


Comentaris

envia el comentari