IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El govern espanyol planteja un desconfinament «asimètric» per territoris

Sánchez avisa que si veuen «retrocessos» es revisaran les mesures de desescalada

Pedro Sánchez durant el consell de ministres del 31 de març de 2020
Pedro Sánchez va comparèixer aquest dissabte a la Moncloa. | ACN

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha avançat que el desconfinament pel coronavirus serà «asimètric» en funció dels territoris perquè «les realitats són diferents». En roda de premsa a la Moncloa, Sánchez ha volgut diferenciar aquest parer de la negativa per part del govern espanyol a fer un confinament diferenciat per comunitats, com reclamava la Generalitat, i ha destacat que precisament aquesta homogeneïtat ha fet que als territoris que llavors estaven menys afectats hagin tingut «un pic menys pronunciat». En referència a les mesures de desconfinament, que l'executiu preveu engegar al maig, el president ha apuntat que no són «definitives» i que si es veuen «retrocessos» en qualsevol territori «es revisarà i reaccionarà».

A la roda de premsa, on ha anunciat que demanarà una nova pròrroga de l'estat d'alarma, Sánchez ha explicat que amb l'inici del desconfinament les respostes seran diferenciades en funció del territori i la realitat. En aquest sentit, el president del govern espanyol ha detallat que s'establirà un sistema de marcadors per territoris perquè es pugui advertir en cada moment i el nivell de propagació i quin és l'estat de vigor del sistema sanitari.

Sánchez també ha matisat que, de fet, les variacions en les restriccions no tenen perquè coincidir amb les comunitats autònomes ni províncies, sinó que poden ser per unitats territorials més petites.

Procés «lent, progressiu i cautelós»

El cap de l'executiu ha explicat que la desescalada serà un procés «lent, progressiu i cautelós». Tot i que ha avançat que preveu que es pugui anar aixecant restriccions durant el maig —com permetre als infants que puguin sortir al carrer unes hores a partir del 27 d'abril—, Sánchez ha remarcat que totes les mesures es prendran amb «garanties». «Seria un error greu que cedíssim al virus tot el terreny guanyat durant aquest mes», ha avisat, tot afegint que s'ha d'evitar «caigudes i retrocessos».

En cas que en alguns territoris hi pogués haver recaigudes o riscos, Sánchez ha advertit que «s'aturaria» la desescalada i, en cas de ser necessari, es modificarien les mesures. En ser preguntat per si aquest estiu seria possible marxar de vacances, el president del govern espanyol ha reconegut que de moment no se sap. «Hem de ser humils a l'hora de dir que hi ha preguntes que de moment no es poden respondre, no és senzill», ha admès, tot i que ha dit que «tant de bo» sí que es pugui anar de vacances.

Acords de reconstrucció

A la roda de premsa Sánchez ha aprofitat per tornar a apel·lar a totes les forces per consensuar uns Acords de Reconstrucció del país. Per al president, això ha d'englobar quatre camps afectats per l'emergència, com són el reforç del sistema sanitari o engegar accions financeres, fiscals i administratives per «reconstruir i rellançar el teixit empresarial i els sectors afectats», així com per crear ocupació. També s'haurà de pactar mesures de protecció social perquè «ningú quedi abandonat». A més, també ha subratllat que s'haurà d'acordar una «posició comuna» en la negociació amb la Unió Europea.

Sánchez ha reiterat la crida a sumar-se als pactes i a «no deixar-se portar per partidismes». El president ha advertit que quan es pugui sortir al carrer la gent trobarà «els estralls d'una guerra sense bombes» i ha assegurat que només es podrà reconstruir el país «amb unitat».


Comentaris

envia el comentari