IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El distanciament pel coronavirus, molt més enllà del 2020: El pronòstic

Sota la premissa de si el coronavirus tornarà cada any, experts de Harvard han desenvolupat l'article i els seus efectes en la societat mundial

Passatgers al metro amb mascareta
Els experts encara desconeixen si el virus podria tornar cada any | EFE

Un article de la revista científica 'Science', dut a terme per experts de la Universitat de Harvard, publica que és molt probable que el coronavirus no estigui controlat fins a l'any 2022. A més, afegeixen que hi ha possibilitats de nous contagis fins a l'any 2024.

El desconeixement sobre el coronavirus i els seus efectes demolidors és el que ha portat a la majoria de països que la pateixen a ordenar el confinament total. Els experts mantenen que per vèncer el virus hem de ser molt responsables pel que fa al distanciament social.

No obstant això, les mesures de seguretat imposades pels diferents governs mundials no assegura que no es puguin tornar a situacions on els brots són incontrolables. Al concepte de recaure en la malaltia del coronavirus se l'anomena estacionalitat. Per fer-nos una idea més propera, és exactament el que va passar amb la Grip A, que cada any torna, però té menys força.

Tornarà cada any el coronavirus?

Això és el que es pregunten els experts: El coronavirus tindrà aquesta tendència de tornar cada any? Sota aquesta premissa han desenvolupat l'article sobre el Covid-19 i els seus efectes en la societat mundial. Així, prenent aquest paràmetre, al costat del de la immunitat o immunitat creuada, han dibuixat diversos escenaris. El pitjor de tots implica que el coronavirus desapareixerà o deixarà de tenir l'efecte actual sobre les persones d'aquí a dos anys.

Que el virus actuï contra nosaltres durant els pròxims dos anys com ho està fent actualment, suposaria que durant aquest període no estarien permeses les grans aglomeracions de persones i que hauríem de prendre una distància social amb les altres persones de forma habitual.

Podria disminuir a l'estiu però tornar amb força 

Són només escenaris, com anuncien en l'article, però són situacions que poden donar-se. Així, podrien donar-se molts menys casos durant la primavera i l'estiu, però podrien aguditzar -i molt- durant les estacions fredes.

Basant-se en els paràmetres d'immunitat, hi ha diverses possibilitats. Si la immunitat desenvolupada al coronavirus és passatgera, podria estar entre nosaltres durant els pròxims cinc anys. Si durés poc, podrien donar-se brots anualment i si durés més, podria desencadenar una epidèmia.

Mesures a través de l'«assaig i error»

De la mateixa manera, la ciència avança cada dia i, tenint en compte la importància que té vèncer el Covid-19, moltíssims laboratoris farmacèutics ja treballen en aconseguir una vacuna contra la malaltia. Això seria una gran notícia, ja que pràcticament descartaria el pitjor dels escenaris pensats pels especialistes.

Jacobo Mendioroz, especialista de medicina preventiva i epidemiologia d'atenció primària de l'Institut Català de Salut, ha manifestat al mitjà 'El Català' que: «Funcionarà per assaig i error». Així, no descarta que el virus pugui tornar més endavant amb més força fins i tot que l'actual.

Tests de forma periòdica 

Segons ha manifestat, el confinament no pot ser infinit, ja que les economies mundials s'estan veient seriosament afectades per la inactivitat laboral. Per l'especialista, la clau és aconseguir que no estiguin saturades les UCI dels hospitals, el que donaria un respir a el sistema sanitari, que podria acollir llavors a més pacients. Per a això cal que es recuperin molts dels sanitaris que veuen limitades les seves funcions a causa d'haver contret el virus.

Des de Harvard es té clar que una de les mesures innegociables per als governs és fer el nombre màxim de test a la població. Però no n'hi ha prou només amb un test, s'haurien de fer de forma periòdica, ja que és l'única manera d'esbrinar fins a quin punt desenvolupem la immunitat, és a dir, si és temporal o ens immunitzem permanentment.


Comentaris

envia el comentari