El drama dels pacients recuperats de coronavirus a la Xina

Alguns porten dos mesos en quarantena i s'enfronten a un estigma social

Dues dones asiàtiques amb mascareta en una ciutat d'Espanya
La tornada a la normalitat dels malalts recuperats és difícil | Catalunya Diari

Cada dia sentim parlar de l'augment dels contagis i mort per coronavirus, en canvi, se'n parla menys dels malalts recuperats. Després de l'optimisme pel ràpid increment de curats, s'amaga la dura realitat dels pacients recuperats de covid-19, i les històries que arriben sobre aquests malalts des de la Xinasón un seriós avís del que podria passar aquí.

Segons els protocols a la Xina, el país on es va originar el primer brot de coronavirus, els malalts han de romandre a l'hospital fins que es trobin en condicions de rebre l'alta, després passar dues setmanes en quarantena, han de reunir unes condicions: tres dies sense febre, no tenir problemes respiratoris i una millora de les lesions toràciques que produeix aquesta infecció.

Si el pacient reuneix aquestes tres condicions, se li fan dues proves de diagnòstic PCR per descartar restes de virus en l'organisme. Només llavors, reben l'alta.

Aquests protocols converteixen la vida dels pacients recuperats de coronavirus en un infern. A la província de Hubei, capital Wuhan, on es va detectar el primer brot de coronavirus, s'extremen les precaucions per evitar un repunt dels contagis, una situació que es repetirà a Espanya quan s'aconsegueixi baixar la corba dels contagis.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Quarantena i estigma social

Llavors poden donar-se casos com el d'Adele Jiang, una de les 82.000 pacients de coronavirus a la Xina que porta dos mesos entre l'hospital i la quarantena, a l'espera que alguna de les proves doni negatiu. Mentrestant, espera a l'habitació d'un hotel els resultats que li permetin, per fi, anar-se'n a casa.

El periple d'aquesta persona contagiada s'assembla al de molts altres: va ser ingressada dues vegades i aïllada dues vegades més, ja que va tornar a donar positiu en els 14 dies posteriors. A més, vuit membres de la seva família també han donat positiu.

Encara no es tenen xifres globals, però a la província de Guangdong, a sud de país, el 14% dels recuperats van tornar a donar positiu a el cap de dues setmanes, encara que les autoritats sanitàries de país deien al principi que era extremadament estrany tornar a contraure la malaltia.

Aquestes no són les úniques dificultats dels malalts de covid-19 recuperats. Abans de rebre l'alta, i fins i tot després, pateixen la marginació social per l'estigma dels infectats, de manera que molts, a més de la seva situació mèdica, se senten rebutjats pels amics, la societat, i fins i tot la família.


Comentaris

envia el comentari