Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imagen de archivo de varios billetes de 500, 200, 100, 50, 20 y 10 euros

El temps que viu el coronavirus a la roba, el vidre o els diners

Un recent document del ministeri de Sanitat informa sobre la durada del patogen en determinades superfícies

Bitllets
El ministeri de Sanitat adverteix que el virus podria romandre als bitllets fins a quatre dies | Pixabay

L'allau d'informacions i dades disperses sobre la  supervivència del nou coronavirus  en les diferents superfícies ha generat una gran confusió entre la ciutadania. Encara que a alguns els pugui resultar irrellevant, és una informació molt necessària per centrar les mesures de prevenció i d'higiene en aquells focus on el virus té major probabilitat de resistir.

El  ministeri de Sanitat, dirigit per Salvador Illa, ha publicat un nou  document cientificotècnic sobre la  Covid-19, on es recullen les taxes de supervivència del virus en determinades superfícies. Segons s'informa en aquest document, el nou coronavirus pot durar entre un i dos dies en superfícies de fusta,  roba o vidre i fins a més de quatre dies en plàstics, bitllets, màscares quirúrgiques  i en l'acer inoxidable.

Resulta especialment curiós el cas dels bitllets, ja que l'Organització Mundial de la Salut minimitzava   fa unes setmanes el risc d'infecció per coronavirus a través dels diners. D'aquesta manera, hem de centrar tots els nostres esforços en la neteja d'aquestes superfícies de la nostra llar, prestant especial atenció als objectes que vénen del carrer, com és el cas de les claus, la roba o els diners.

No obstant això, l'informe assenyala que en ambients de 22 graus centígrads i 60% d'humitat la permanència del virus en aquesta superfície es redueix substancialment. En aquestes circumstàncies mediambientals el coronavirus es manté actiu durant 3 hores en el paper, 4 hores en superfícies de coure, 8 hores al cartó, 48 hores en l'acer inoxidable i fins a 72 hores en el plàstic.

¿Virus a l'aire i a la femta?

Tanmateix, es desconeix la possibilitat de supervivència del virus en l'ambient. Les investigacions realitzades a Wuhan  (Xina) per evidenciar la permanència de virus a l'aire van ser majoritàriament negatives o localitzades en concentracions molt baixes. Tanmateix, les anàlisis als lavabos de pacients infectats sí que van albirar una major concentració de virus al medi ambient i es va detectar el virus a excrements  de persones contagiades.

No obstant això, l'informe publicat per Sanitat assenyala que no s'ha pogut detectar el nou coronavirus en mostres d'aire preses a 10 centímetres de la boca d'una persona infectada que acabava de tossir, ni en mostres d'aire de les habitacions de pacients hospitalitzats. A més, assenyalen que la «transmissió a través de la femta és una altra hipòtesi per a la qual no hi ha evidència en aquesta epidèmia fins a la data», i en cas de provar-ho no tindria un impacte molt gran en l'expansió de l'epidèmia a causa de l'escassetat de casos clínics d'afectats gastrointestinals.