URGENT

👉 La Covid no frena i la pressió assistencial als hospitals catalans augmenta

Tot el que has de saber sobre el coronavirus: com afecta a la feina?

El Govern ha pres moltes decisions en les últimes hores

Controls sanitaris a passatgers a l'arribada a l'aeroport internacional de Lima pel coronavirus el 12 de març del 2020
El Govern anunciava ahir que Catalunya es troba en fase d'Emergència 1 | cedida

El conseller Buch confirmava aquest dijous que «passem el Pla PROCICAT a fase d'Emergència 1 i posem en marxa mesures per garantir tots els serveis bàsics i dotar-los de recursos per evitar que arribin al col·lapse». El conseller d’Interior ha concretat que els plans d’emergència són adaptables i que «en les properes hores podem prendre mesures diferents».

Després que la Generalitat hagi ordenat elconfinament de tota la ciutat d'Igualada, així com de Vilanova del Camí, Òdena i Santa Margarida de Montbui, molts treballadors es pregunten què pot arribar a passar amb les empreses i amb els seus llocs de treball. Tot i que les coses poden anar variant, per al moment el Govern ha deixat clares algunes coses:

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

1. Què demana l'administració a les empreses?

El Govern ha demanat com a consigna general que les empreses facilitin el teletreball el màxim possible. La idea és abaixar el ritme per intentar que els contagis es disparin, per això, es busca limitar el contacte entre treballadors i reduir els desplaçaments en transport públic. El president de la Generalitat, Quim Torra, va expressar ahir en roda de premsa: «Tothom qui pugui ho hauria d'aplicar».

A més, la ministra de Treball del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha insistit aquest dijous en la necessitat d'abordar mesures «excepcionals» per donar solució a la «problemàtica laboral» que es deriva de la situació sanitària actual pel brot de coronavirus i per «protegir i donar suport» als treballadors.

2. Què passa si no puc teletreballar i he de cuidar dels nens?

El tancament de les escoles i instituts a partir d'aquest divendres ha posat moltes famílies en alerta. La recomanació és que els nens no es quedin amb els avis, ja que són col·lectiu de risc, per això, el govern espanyol està treballant per trobar una solució. Sembla que la Seguretat Social podria fixar una prestació per aquells pares o mares que no puguin treballar des de casa i que es vegin obligats a suspendre o reduir la seva jornada. 

3. Rebré alguna prestació si tinc coronavirus o m'he de quedar en aïllament?

Les persones que hagin donat positiu en contagi per coronavirus i també aquelles que hagin estat en contacte amb algun dels contagiats, i per tant hagin de restar en confinament, seran considerats treballadors en situació d'incapacitat temporal, equivalent a la baixa per accident laboral. En aquest cas, l'administració es farà càrrec des del primer dia d'un 75% del seu salari.

4. Em podrà acomiadar l'empresa més fàcilment?

La Generalitat i el govern espanyol han insistit molt en el fet que buscaran la forma de protegir els treballadors i evitar acomiadaments derivats de les baixades de producció. Sindicats com UGT i CCOO han demanat a l'executiu que faciliti expedients temporals d'ocupació, permetent si els treballadors necessiten reduir jornada o es veuen obligats a deixar de treballar temporalment, puguin compensar la pèrdua del salari amb cobrar part de l'atur de forma proporcional.

Les persones vinculades al sector del turisme i de l'hostaleria fixe-discontinu, les empreses tindran des del febrer i fins al juny bonificacions de quotes a la Seguretat Social, ja que aquest àmbit es preveu que es vegi força afectat.

5. Em reduiran el sou si teletreballo?

Si una persona està teletreballant, aquesta està complint amb la seva jornada laboral i per tant no es pot modificar el sou. Ara bé, sí que es podria veure reflectit en alguns plusos extrasalarials com per exemple el cobrament de quilometratge o assignació de dietes, una decisió que dependrà de cada empresa. De fet, en el segon dels Decrets-Llei aprovats dijous es contempla «constituir un fons de 188 milions d’euros per mantenir l’activitat econòmica i l’estabilitat dels llocs de treball».

6. Si soc autònom o pime tindré alguna ajuda?

Els autònoms o pimes podran ajornar o fraccionar el pagament dels seus impostos durant sis mesos amb una prèvia sol·licitud i sense interessos, ha informat el govern espanyol. A més, el Govern de la Generalitat, després d'anunciar l'aplicació d'un nou Decret-Llei, informa que obrirà una línia de préstecs de 1.000 milions d'euros per ajudar les empreses afectades. 

En altres àmbits, algunes companyies com l'empresa energètica Naturgy ha comunicat que permetrà ajornar el pagamentde les factures de llum i gas del segon trimestre «sense interessos» a petites i mitjanes empreses i treballadors autònoms per fer front a la crisi del coronavirus.

7. Els supermercats es quedaran sense provisions?

Tot i les escenes que s'han presenciat els últims dies i la buidor que s'ha pogut veure en alguns supermercats, ambdós governs han volgut enviar un missatge de calma a la població. De fet, ahir mateix l'equip de Govern assegurava que no s'acabaran els aliments, ja que la xarxa d'establiments d'alimentació és «prou forta» arreu de Catalunya i del país.

  


Comentaris

envia el comentari