La planta de SEAT a Martorell fabricarà 300 respiradors d'emergència al dia

Es tracta d'una iniciativa de Protofy.xyz per donar material als centres mèdics i hospitals de l'estat

El conseller delegat de Protofy.xyz i impulsor d'OxyGEN, Ignasi Plaza, a les oficines de l'empresa a Barcelona. (4 d'abril de 2020)
Ignasi Plaza, conseller delegat de l'empresa catalana Protofy.xyz | CatalunyaDiari

Bones notícies en mig de la crisi del coronavirus. L'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, (AEMPS) ha donat llum verda aquest mateix divendres a l'estudi clínic que es farà als hospitals Clínic i Germans Trias i Pujol de Barcelona amb aquest aparell.

L’empresa catalana Protofy.xyz ha creat els respiradors d'emergència OxyGEN. Aquesta proposta ha traspassat fronteres i ha creat una enorme comunitat amb un únic objectiu: dotar als centres sanitaris del material necessari per combatre el coronavirus.Segons informen des de l’empresa, la setmana passada van provar els primers prototius amb dos pacients, i aquesta setmana es preveu utilitzar-los amb vuit més amb resultats positius.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Respiradors accessibles arreu del món

OxyGEN neix en plena crisi sanitària del coronavirus amb la missió de fer front a la manca de respiradors automàtics que pateixen els diferents centressanitaris de tot el món. «Vam dissenyar una màquina seguint un enfocament 'low tech' que permetés una fabricació massiva a tot el món», comenta Ignasi Plaza, conseller delegat de Protofy.xyz i màxim responsable del projecte OxyGEN.

El tret característic d'OxyGEN és que els plànols tècnics i la llista de materials necessaris per produir els respiradors estan disponibles dins una pàgina web accessible a tothom.

Un prototip de respirador OxyGEN, dissenyat per l'empresa catalana Protofy.xy. (4 d'abril de 2020)
Un prototip de respirador OxyGEN | CatalunyaDiari

Des de l'empresa que l'ha dissenyat s’ha posat a disposició de qui vulgui els detalls tècnics per poder fabricar-lo arreu del món. Asseguren que hi ha empreses de països com EUA, Israel o l'Índia que l'estan fent servir de base per produir els seus. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha convidat als hospitals de tot l’estat a crear aquest aparell i combatre amb més força l’impacte del CoVid-19.

La planta de SEAT a Martorell participarà en la iniciativa

A l'estat espanyol, empreses com Seat o Hersill ja s'han fixat en el producte i el començaran a fabricar a partir d'aquest cap de setmana. Tal com ha anunciat l'automobilística aquesta setmana, la planta de Martorell tindrà al voltant de 150 empleats que es dedicaran a la producció de 300 respiradors al dia. A banda, el projecte també compta amb la validació de professionals de l'Hospital Germans Trias i Pujol i de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Els respiradors dissenyats per Protofy.xyz funcionen de manera similar als respiradors que es troben a les ambulàncies. «El nostre prototip funciona com un accionador automatitzat d'un ambú, que és com una pilota de rugby de silicona que dóna aire; el que vam fer nosaltres va ser incorporar elements mecànics que pressionin l'ambú perquè proporcionin la respiració assistida adequada per cada pacient», explica Plaza.

Diferents prototips de respiradors d'emergència OxyGEN dissenyats per l'empresa catalana Protofy.xyz. (3 d'abril de 2020)
Diferents prototips dels respiradors d'emergència OxyGEN | CatalunyaDiari

Es podran atendre diversos pacients alhora

Gràcies a aquest sistema, «el personal sanitari que acciona l'ambú es podrà alliberar i així atendre diversos pacients alhora», remarca Lluís Rovira, cofundador de Protofy.xyz. Des de l'empresa han dissenyat dues versions d'OxyGEN perquè els respiradors es puguin adaptar a diferents cadenes de producció.

Per una banda hi ha la versió ‘M’, que es pot construir a base de fusta o acrílic des de tallers de menors dimensions. La versió ‘P’, en canvi, està pensada per a grans superfícies industrials, ja que la seva producció es fa a partir de materials metàl·lics.

Un llarg camí per recórrer

Tot i que els respiradors ja compten amb l'homologació de l'AEMPS, des de Protofy.xyz asseguren que es mantindran actius per millorar les prestacions dels dispositius. «Estem treballant en millores a nivell de muntatge i en la simplificació dels mecanismes», comenta Plaza.

A banda, l'empresa amb seu a Barcelona assessora constantment als diferents fabricants per assegurar que tota la producció es realitza de forma correcta. El següent repte és trobar al material suficient per poder fer front a una fabricació a gran escala. «Quan certifiques un dispositiu mèdic, el llistat de components ha de ser sempre el mateix; a hores d'ara, moltes fàbriques estan parades, i a vegades és difícil trobar grans estocs», conclou Plaza.


Comentaris

envia el comentari