Les empreses essencials hauran d'emetre justificants per facilitar la mobilitat dels treballadors

El Ministeri de Sanitat emet una ordre per facilitar el seu trasllat a la feina i la tasca a la policia

Instant en què els Mossos imposen la sanció als ocupants de la furgoneta aquest dissabte 21 de març de 2020 a Maçanet de la Selva.
Els treballadors gaudiran d'un document on s'esmentarà la seva condició de treballador essencial. | ACN

El Ministeri de Sanitatha emes aquest dilluns una ordre que estableix el dret dels treballadors de sectors essencials a rebre de l'empresa una declaració responsable que acrediti la seva tasca com a membres dels sectors exclosos de l'aturada.

Segons ha informat en roda de premsa el ministre de Transports, José Luís Ábalos –que és qui ha anunciat la mesura- el document «permetrà que es puguin desplaçar i facilitarà la tasca de les forces i cossos de seguretat de l'Estat». En el cas dels autònoms que fan tasques també en els sectors que han quedat exclosos de l'ordre de confinament, ha dit el ministre, valdrà qualsevol document que justifiqui la seva activitat.

Mig milió de treballadors efectats pels ERTO a Catalunya

Més de 528.000 treballadors estan afectats per un Expedient de Regulació Temporal de l'Ocupació a Catalunya (ERTO), amb un increment de prop de 10.000 persones en un dia, segons les últimes dades del Departament de Treball. En total, hi ha 69.260 empreses que han presentat un d'aquests expedients vinculats amb la crisi del covid-19, 2.000 més que en l'últim recompte. En total, el 15% de la població ocupada a Catalunya a finals d'any haurà de cobrar temporalment de l'atur. La gran majora de companyies han registrat un ERTO a la demarcació de Barcelona on es concentren 49.773 expedients. A les comarques barcelonines hi ha el 70% d'afectats per un ERTO, 413.075 persones.

En segon lloc se situa Girona amb 7.875 expedients que inclouen 50.402 treballadors. A la zona de Lleida s'han presentat 3.981 ERTO per a 22.398 persones. D'altra banda, a Tarragona s'han produït 5.904 processos per a 35.325 treballadors i a les Terres de l'Ebre 1.727 empreses han demanat que es reguli temporalment la feina de 6.919 persones.

En el global de Catalunya, l'augment en les últimes hores ha sigut de 9.800 persones, un increment inferior als augments de finals de la setmana passada, de més d'entre 50.000 i 70.000 persones en un sol dia. Pel que fa a les empreses l'increment també ha sigut menor comparat amb els últims dies de la setmana anterior, quan es registraven augments de 10.000 ERTO.


Comentaris

envia el comentari