IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Un error en la neteja contra el coronavirus acaba en intoxicacions a Espanya

Justícia alerta de l'augment de les intoxicacions per barrejar productes desinfectants com lleixiu i amoníac

Fotografia de productes de neteja
La barreja de lleixiu amb altres productes pot resultar fatal | CatalunyaDiari

El pànic al contagi del coronavirus ha tingut com a conseqüència la   febre per la desinfecció   que ha arribat a totes les cases, però ara el Ministeri de Justícia ha advertit de l'extraordinari augment d'atencions per intoxicació del Servei d'Informació Toxicològica, que aquests dies està rebent un gran volum de trucades.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

La majoria de les trucades d'emergència a aquest servei estan relacionades amb la barreja de productes de neteja i desinfecció a les llars, que combinats de manera errònia poden provocar intoxicacions amb símptomes com rinitis, irritació faríngia o laríngia, tos, dispnea, irritació a la pell, picor i inflamació.

Els professionals del servei toxicològic relacionen l'augment de trucades a la neteja contra el coronavirus, ja que l'afany porta a combinar productes desinfectants que de per si són altament tòxics.

La barreja fatal més habitual és lleixiu amb amoníac, que produeix una reacció química que genera un gas altament tòxic anomenat cloramina (NH2CI). Quan aquest gas entra en contacte amb les nostres mucoses, es descompon per produir àcid clorhídric, una substància molt corrosiva que causa irritació en les mucoses i cremades a la pell.

Per prevenir aquest tipus d'intoxicacions, el servei nacional d'informació toxicològica recomana evitar barrejar productes de neteja i seguir les recomanacions establertes pel Ministeri de Sanitat per a la neteja en l'àmbit domèstic i la prevenció d'infeccions per coronavirus.

Més de 1.600 trucades més que l'any passat

Segons el ministeri de Justícia, de què depèn el Servei d'Informació Toxicològica, els metges d'aquest centre han atès al llarg del mes de març i durant les dues primeres setmanes d'abril 11.337 consultes, el que suposa 1.655 trucades més que en el mateix període l'any passat.

També, segons fonts del ministeri, 1.846 trucades van ser per intoxicacions derivades de l'ús de lleixius i altres desinfectants de superfícies, que suposen el 55,6% dels productes de neteja. En el 26,1% dels casos atesos s'havia barrejat el lleixiu amb altres productes com l'amoníac (53,6%), salfumant (11,2%), vinagre (3,5%), alcohol (2,9%), anticalcaris (3,1%), netejador (2,1%) i rentavaixelles (4,3%).


Comentaris

envia el comentari