IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els tres possibles escenaris a Catalunya pel coronavirus segons els experts

El pitjor dels escenaris possibles, una nova onada de contagis, és també un dels més probables

L'ampliació estival d'horaris per als locals d'oci generarà 6.000 llocs de treball
El coronavirus podria canviar les coses més del que creiem | Cedida

Espanya es prepara per a la pitjor temporada d'estiu en dècades si, tal com apunten les últimes previsions, els esforços per mantenir a ratlla el coronavirus i evitar nous contagis es tradueix en el manteniment de certes restriccions. Tot i que les prediccions més optimistes plantegen la tornada a la normalitat en els primers dies del mes de juny, no sembla tan clar que puguem fer amb normalitat el típic de tots els estius.

Un cop més, hem de mirar a Itàlia per fer-nos una idea del que ens espera, i al país veí el govern va anunciar la fi del confinament per a primers de maig i després va advertir seria que un estiu dur i amb restriccions: res de platges, espectacles i aperitius.

El control de l'epidèmia per frenar els contagis implica que la majoria de la població no tindrà anticossos i no serà immune a la malaltia, el que obliga a mantenir mesures d'aïllament per evitar rebrots de Covid-19. Per això, per ara, serà difícil tornar a les activitats que no es consideren essencials i que impliquen aglomeracions.

Cancel·lació de grans espectacles com festivals de música, limitació d'aforament a les platges, restricció de moviments i prohibició de viatjar a la gent gran i malalts crònics són algunes de les mesures que poden posar-se en marxa, i els hostalers es preparen ja per al que pot ser una temporada perduda. A Espanya es plantegen tres opcions.

El millor dels escenaris

Els més optimistes s'agafen a l'exemple més recent de parents propers del coronavirus, el SARS-CoV, que entre 2002 i 2003 va infectar 8.000 persones i va matar a 900 però que va desaparèixer i no ha tornat a donar senyals de vida.

No obstant això, aquest és un escenari poc probable pel SARS-CoV-2, que té una major capacitat de contagi i és més difícil de diagnosticar, amb la qual cosa l'aïllament dels contagiats és molt més complicat. A més, el nou Coronavirus està sorprenent els científics per la seva capacitat de mutar ràpidament, el que complica la seva erradicació.

L'estacionalitat de virus

Si la gent respecta les restriccions de moviments i mesures d'higieneprevenció, i tal com assenyalen molts científics l'expansió del virus està relacionada amb la temperatura i la humitat, és molt probable que el Coronavirus s'acabi convertint en un virus estacional com la grip, que perd força a l'estiu i torna en els mesos de tardor i hivern.

Aquesta no seria una mala notícia per als hostalers i el turisme de platja, que tindrien una treva durant uns quants mesos abans que el Coronavirus tornés a treure el cap.

Nova onada de contagis

Aquest seria sens dubte el pitjor dels escenaris possibles, i el pitjor és que entra dins dels més probables. Els experts recomanen no aixecar les mesures d'aïllament, o almenys no del tot, fins que la capacitat de reproducció de virus no estigui sota mínims.

L'esperança dels científics és que les altes temperatures debilitin el SARS-CoV-2, però encara es coneix poc sobre el nou virus i és una cosa que no es pot demostrar. Si això no succeeix i la tornada a la normalitat trenca les mesures d'higiene i distanciament, hem de preparar-nos per a nous contagis i el retorn de la pandèmia.


Comentaris

envia el comentari