IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Espanya estudia renunciar als coronabons i finançar la crisi de la Covid-19 a través del pressupost de la UE

La mutualització del deute genera rebuig en alguns estats de l'eurozona

Monedes de dos euros
La crisi provocada per la pandèmia a Espanya es finançarà a traves del pressupost de la UE. | CatalunyaDiari

Espanya obre la porta a renunciar als coronabons com a eina per finançar la recuperació de la crisi causada per la Covid-19. Fonts del ministeri d'Exteriors asseguren que continuen defensant que és l'opció «més coherent», però ara per ara veuen difícil que els caps d'estat i de govern puguin acordar res en aquest sentit per «l'alt rebuig» que la mutualització del deute genera en alguns estats.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

En aquest context, les mateixes fonts asseguren que ara per ara tot fa pensar que el pla europeu de reconstrucció es canalitzarà a través del pressupost de la Unió Europea per als pròxims set anys, que, segons apunten, amb el nou instrument podria augmentar el seu volum fins al 2% del PIB de la Unió Europea.

Augment del sostre pressupostari de la Unió Europea

El govern espanyol veu amb bons ulls la proposta de pressupost en què treballa la Comissió Europea. Segons fonts del ministeri d'Exteriors, l'esborrany que prepara la Comissió preveu un instrument dins del pressupost de la Unió Europea que augmenta el sostre pressupostari i amb un volum que podria aproximar-se a entre l'1,7% i el 2% del PIB del bloc comunitari.

Segons les mateixes fonts, l'instrument en què treballa l'executiu d'Ursula von der Leyen fa que la Comissió Europea pugui endeutar-se als mercats financers, sota unes condicions que encara estan per definir. Així, la Comissió assumeix una part del deute, que després distribueix entre els estats membres.

«És un esquema de mutualització del deute diferent del que plantegem, però també ho seria», apunten fonts del ministeri, que admeten que seria una opció que permetria «tancar el cercle». «Els coronabons continuen estant sobre la taula, però aquest podria ser un bon punt de trobada», subratllen.

El fons europeu de rescat, descartat

D'altra banda, fonts del ministeri d'Exteriors asseguren que Espanya no utilitzarà ara per ara la línia precautòria del fons europeu de rescat (MEDE) acordada per l'Eurogrup.

«S'utilitzarà sempre que sigui més barata que l'emissió de deute nacional en el mercat financer. Ara que la prima de risc ens permet accedir en condicions favorables als mercats financers, és innecessari accedir al MEDE», remarquen.


Comentaris

envia el comentari