Estudien si els presos del procés poden passar el confinament a casa

Capella afirma que cal «que hi hagi menys gent» als centres penitenciars per reduir el risc de coronavirus

Els condemnats pel procés independentista durant el judici al Tribunal Suprem.
Els presos del procés podrien passar el confinament a casa. | ACN

Les presons estan analitzant si els interns classificats en 100.2, entre els quals es troben els presos pel procés independentista, poden passar el confinament a casa seva, segons ha informat la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. Els requisits per accedir-hi són tenir un baix risc de reincidència i disposar d'un domicili. La consellera de Justícia, Ester Capella, ha apuntat que cal «que hi hagi menys gent» a les presons en l'actual context i per això ha demanat a les direccions dels centres penitenciaris que «analitzin bé el que permet la llei».

Justícia assegura que vol «reduir al mínim» la població penitenciària

Així, Justícia ha obert la porta a més tercers graus, el 69% dels qual es troben en confinament a casa seva, però també poden estar en la mateixa situació els 100.2, classificació en que es troben els independentistes presos. L'objectiu de Justícia és reduir al mínim la població penitenciària reclusa a les presons catalanes i per això ja va començar a aplicar l'article 86.4 en els tercers graus, que ja dormien a casa de dilluns a divendres i que passen a fer-ho tots els dies.

Ara, els centres penitenciaris estudien, «un per un», l'evolució i el pronòstic dels segons graus amb 100.2, que surten a treballar, fer voluntariat, formació, tractament o tenir cursa de persones grans, sortides que han quedat suspeses des de l'inici de l'emergència sanitària. Per analitzar aquestes situacions se celebraran juntes de tractament extraordinàries que faran una lectura «no restrictiva» del reglament penitenciari. En cas que s'aprovi que puguin passar el confinament a casa, la mesura quedarà «automàticament revertida» un cop s'acabi l'emergència sanitària. La revisió de cada situació començarà aquest mateix dimarts i se succeiran al llarg d'aquesta setmana.

Les propostes de les juntes de tractament seran «d'aplicació immediata» ja que es tracta d'un procediment sense intervenció de la Secretaria de Mesures Penals perquè la decisió de la junta va directa fins a la taula del jutjat de vigilància penitenciària, que n'informa la Fiscalia perquè es posicioni. Després, el jutjat de vigilància decideix si ratifica o tomba la proposta que ha fet la presó. En cas de recurs, l'última instància és l'audiència de la demarcació però el recurs no suspèn l'aplicació.

Pendents dels presos independentistes

En ser preguntada pel cas concret dels polítics independentistes presos, Capella ha dit que la seva situació l'hauran d'analitzar les juntes de tractament com la resta de casos. Ha recordat que «des del mateix dia de la sentència» aposta per una amnistia però més enllà d'això ha valorat que en la situació d'emergència s'han de «recórrer camins que fins ara semblava que no es podien recórrer».


Comentaris

envia el comentari