El Parlament Europeu limita el plenari a un sol dia pel coronavirus

Només es faran tres debats i una declaració i els eurodiputats hauran de seure a un metre de distància

Puigdemont, Ponsatí i Comín al Parlament Europeu el 10/02/2020
Els tres eurodiputats de JxCat al Parlament Europeu. | CatalunyaDiari

La crisi del coronavirus va 'in crescendo' i arriba també al Parlament Europeu. La cambra ha de fer equilibris entre evitar contagis entre els diputats i el personal que viatgen des dels 27 països membres de la UE i que no es produeixi un bloqueig institucional. És per això que l'Eurocambra ha pres avui una decisió sense precedents que trastoca els plans de tots els eurodiputats, inclosos Puigdemont, Comín i Ponsatí, que fa poques setmanes que s'hi han estrenat. 

El plenari es reduirà a tres debats i caldrà veure si es mantenen els de les properes setmanes. Un canvi que se suma al fet que, aquesta setmana, el Parlament Europeu s'havia de reunir a la seu d'Estrasburg, però ho farà a Brussel·les per evitar més desplaçaments. Tot plegat capgira els plans dels eurodiputats. I en particular, Puigdemont, Comín i Ponsatí estaran molt atents a les decisions que es puguin prendre en les properes setmanes: si l'Eurocambra suspèn l'activitat, també es prorrogaria el debat sobre els seus suplicatoris. El coronavirus, de retruc, acabaria endarrerint, doncs, aquest procés.

Una decisió contundent

La decisió l'ha pres la Conferència de Presidents —l'òrgan de l'Eurocambra format pels líders dels diferents grups i pel president de la institució, David Sassoli— aquest dilluns, poc abans de l'hora en què estava previst l'inici del plenari. Segons ha explicat el portaveu de l'Eurocambra, Jaume Duch, només es faran tres debats i una declaració i s'han cancel·lat tots els vots legislatius i de resolucions. En lloc de quatre dies de plenari, com és habitual, aquest cop els tres debats i la declaració es faran únicament dimarts. Els eurodiputats hauran de seure a un metre de distància com a mesura de seguretat.

Amb l'agenda reduïda al màxim, els únics debats que es faran seran sobre la crisi migratòria a la frontera entre Grècia i Turquia, el coronavirus i el bloqueig del pressupost de la Unió Europea. La declaració serà sobre el 8-M. Els tres debats i la declaració s'han mantingut perquè la Conferència de Presidents els considerava «temes prioritaris», ha dit Duch.

El portaveu de l'Eurocambra ha assegurat que la decisió de limitar a un sol dia el plenari vol «equilibrar les prioritats» de la institució de «continuar exercint el seu rol en un moment important» i «contribuir a evitar la propagació» del coronavirus. Amb la pròxima sessió plenària prevista per al 30 de març, Duch ha apuntat que la Conferència de Presidents ha parlat sobre què pot passar amb la pròxima sessió si el coronavirus encara no està controlat, però no ha decidit res.


Comentaris

envia el comentari