IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Són útils les mascaretes contra el coronavirus? Tota la veritat

El brot de covid-19 a Itàlia preocupa Catalunya, on ja s'ha confirmat un primer cas de contagi

Xinesos amb màscares per prevenir el coronavirus de Wuhan el 30 de gener de 2020
El brot de covid-19 a Itàlia preocupa Catalunya  | Catalunya Diari

El coronavirus amenaça el món al mateix temps que les mascaretes s'esgoten a les farmàcies d'arreu, també a Catalunya, on aquest dimarts s'ha confirmat el primer cas de contagi. Però la indumentària quirúrgica més demandada des que sorgia l'epidèmia de Wuhan no s'està utilitzant com cal, segons els experts: les mascaretes redueixen el risc de contagi d'infeccions respiratòries, però no se'n recomana l'ús a persones amb bona salut, tal com avança 'La Vanguardia'.

Així ho ha fet saber la mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS), que ahir demanava preparar-se per una «potencial pandèmia», donats els nous brots que avancen amb força en països com Itàlia i tenint en compte que encara no s'ha descobert com frenar la transmissió del covid-19.

Faltaran mascaretes on més les necessiten

Només les persones que tenen una infecció respiratòria haurien de fer ús de la mascareta per no contagiar la resta de persones, a més del personal sanitari i les famílies de pacients que estan en contacte amb els malalts. El mitjà citat ho ha corroborat amb el Centre de Prevenció i Control de Malalties d'Europa i amb metges especialistes en infeccions d'aquesta mena.

Existeixen estudis científics portats a terme justament per avaluar l'efectivitat de les mascaretes que demostren que són útils en hospitals i en persones que atenen els malalts, però no en altres llocs ni en persones sanes. Si tothom en fa ús, a més, s'esgotaran i no es podran utilitzar, per exemple, als hospitals, on sí que són indispensables.

Un dèficit de mascaretes als centres de salut augmentaria el risc de contagi i propagació del virus, segons ha explicat a 'La Vanguardia' Benito Almirante, cap del servei de malalties infeccioses de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.

Efectivitat 0 si no et rentes les mans

L'ús de mascaretes, a més, s'ha de combinar amb una adequada higiene de mans, especialment en èpoques de grip i en situacions com l'actual, amb alerta pel coronavirus. I tot i això, mai s'està protegit al cent per cent, recorden els metges. Sense rentar-se les mans amb sabó o desinfectant, les mascaretes acaben perdent tota l'efectivitat. 

Encara que per costum, Xina i altres països asiàtics facin ús de mascaretes pel carrer i al transport públic, cap estudi demostra que la indumentària protegeixi les persones sanes. Els experts alerten que l'ús de mascaretes quan no es té cap virus és un cost que es pot evitar, que a més pot provocar dificultats de proveïment a hospitals i que crea alarma social innecessària als carrers. 

 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari