IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Les pautes que s'han de seguir per evitar una segona onada de contagis a Espanya

Aquestes són les lliçons que hem après aquestes setmanes i que poden impedir que hi hagi nous rebrots

Imatge d'un hospital de campanya per contagiats de Coronavirus
La pandèmia del coronavirus deixa lliçons importants sobre com afrontar una emergència sanitària | EFE

La sola idea que una segona onada de contagis obligui a un nou confinament, amb tot el que això suposa per a l'estat d'ànim dels ciutadans i l'impacte en la nostra economia, és suficient com per mirar enrere i aprendre dels errors comesos per saber el que Espanya ha de fer per evitar-ho.

La majoria de les amenaces per a la salut global tenen el seu origen en el regne animal, i en aquest cas la intuïció que el coronavirus va saltar dels animals als humans és suficient com per tenir en compte el possible focus de propagació de cara a futures epidèmies. Els experts adverteixen de la importància de l'equilibri entre espècies que l'home està posant en escac per la seva explotació de la planeta, una cosa que sens dubte s'ha de revisar de cara al futur.

Ràpida adaptació en els humans

És clar que l'èxit del virus en la seva propagació depèn després de la seva adaptació a l'organisme humà. Per frenar el contagi és essencial trobar el pacient zero, que permet saber com es va introduir la malaltia, quines característiques té i d'on ha pogut venir, a més d'ajudar a trobar un tractament i una vacuna per a la malaltia.

Singapur s'ha erigit com el millor exemple de l'èxit d'aquesta estratègia, ja que per cada nou cas sense un origen conegut es repassen minut a minut els dies previs del malalt, i es poden arribar a posar en quarantena milers de persones per una desena d'infectats.

A Àsia, de fet, l'experiència de la SARS ha consolidat una sèrie de tècniques que a Espanya serien més difícils d'implantar pel seu caràcter invasiu, i que a més perden tot el sentit quan ja s'ha iniciat la transmissió local. Segons els experts, la prioritat és atendre els malalts, i després evitar nous contagis.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Controlar els asimptomàtics i detectar el pacient zero

En aquesta pandèmia també hem après de la importància de controlar els asimptomàtics. Als Estats Units, el pacient zero va col·laborar i es va activar el protocol per localitzar als seus contactes i posar-los en quarantena, i encara que cap va manifestar símptomes i tot semblava sota control, l'epidèmia es va estendre. Hi ha un moment en què es perd el fil.

Aquesta és una altra de les lliçons que hem après, el fàcil que és per a aquest tipus d'epidèmies estendre's amb rapidesa, i per això és important seguir rigorosament les mesures de prevenció de les autoritats sanitàries.

Dins d'aquesta complexitat entra el cas dels supercontagiadores, persones que per les seves característiques són capaços de transmetre el virus a més persones amb més facilitat. Un clar exemple és Mattia, un pacient d'Itàlia, qui treballa com mànager en una multinacional i que per la seva atrafegada vida social va estar en contacte amb moltes persones els primers dies.

Localitzar al pacient zero, detectar els asimptomàtics, posar en quarantena els primers infectats i al seu cercle proper, limitar els vectors de transmissió i posar en marxa un pla per fer efectives les mesures de prevenció són les lliçons que hem après aquestes setmanes i que poden evitar, en un futur, una segona onada de contagis.


Comentaris

envia el comentari