IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els experts no es posen d'acord: Què fer i què no durant l'estiu amb el coronavirus

Els experts treballen amb diversos escenaris possibles

Imatge de la platja de Sanxenxo, a Pontevedra, plena de gent
Els experts no es posen d'acord: Què fer i què no durant l'estiu amb el coronavirus | CatalunyaDiari

El govern de Pedro Sánchez i els experts del Ministeri de Sanitat ja estan treballant per concretar com es produirà la desescalada del confinament i la tornada a la vida «normal». De moment, l'únic que se sap amb certesa és la intenció d'allargar l'estat d'alarma fins a l'11 de maig, però un cop arribada aquesta data, tot apunta que podrem sortir al carrer seguint les recomanacions i de manera gradual.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Fernando Simón va explicar que s'estan estudiant les poques publicacions científiques que hi ha sobre aquest aspecte, així com el que el grup d'experts de l'ECDC i l'OMS està proposant en matèria de desconfinament, arribant a la conclusió que el distanciament social serà imprescindible. D'altra banda, es preveu que les màscares, tant d'adults com de nens, seran el complement habitual en el nostre estilisme.

Qui podrà relaxar el confinament

Però, què passarà l'11 de maig? Qui podrà relaxar el confinament primer? És evident que no tothom està exposat de la mateixa manera al coronavirus i que hi haurà grups de persones que podran sortir abans al carrer que d'altres.

Els nens, els primers a sortir de casa

Els últims rumors apunten que els nens podran sortir al carrer, sempre acompanyats per un adult i evitant parcs i mobiliari urbà, i durant un curt espai de temps. Els treballadors d'activitats no essencials seguiran amb la seva activitat, sempre prioritzant el teletreball, i es podrà sortir a fer esport de forma individual.

La gent gran, confinada fins a finals d'any

Les persones majors de 70 són el col·lectiu que més complicat té la tornada a la normalitat, ja que seran els últims a gaudir de l'aire lliure i hauran de seguir a casa almenys fins a l'estiu. Úrsula von der Leyen, la presidenta de la Comissió Europea, és de l'opinió que la gent gran haurà de romandre confinada fins a final d'any.

Tanquen col·legis i instituts

Els experts opinen que és molt difícil que els col·legis i instituts reobrin el que queda de curs i el donen per perdut. La ministra d'Educació, Isabel Celaá, va parlar de la possibilitat que almenys els estudiants tornessin a les aules els últims 15 dies, una idea del tot complicada, ja que els alumnes haurien d'entrar de manera gradual i s'hauria de reduir l'ocupació de les aules a la meitat.

Això obligaria a obrir els centres també a la tarda per donar cabuda a tots els grups, el que provocaria problemes d'organització.

Comerços i locals, segons les circumstàncies i amb límit d'aforament

Els comerços no considerats essencials també aniran aixecant les persianes de forma gradual, però uns abans que uns altres, en funció de com avanci la pandèmia i de si es van complint els criteris marcats per les autoritats.

Botigues obertes, però dubtes amb els centres comercials

Per exemple, les botigues de roba per a nens serien un dels primers establiments a obrir si ens fixem en les directrius marcades a Itàlia, que ja comença a aixecar el confinament amb moltes limitacions i en zones concretes. 

En canvi, els grans centres comercials podrien trigar una mica més a tornar, ja que solen ser llocs on es poden arribar a acumular grans quantitats de gent. En cas que s'obrin, hi ha qui ja parla de limitar els aforaments, com ja passa actualment als supermercats.

Bars i restaurants amb aforament limitat

Els bars i els restaurants que tornin a obrir ho hauran de fer amb una reducció del seu aforament fins a la meitat, per tal d'evitar aglomeracions i permetre una distància de seguretat entre els clients per garantir el distanciament social.

Hi ha mitjans a Itàlia que ja parlen que alguns locals hauran d'adaptar-se a les circumstàncies i fins i tot disposar d'infraestructures que permetin el distanciament social i físic. A Espanya, segons 'ABC', el Ministeri de l'Interior ja s'ha posat en contacte amb empreses que fabriquen pantalles divisòries que es col·locarien entre taula i taula per evitar el contacte entre els clients.

Cultura, oci i esports: Molts més dubtes

Un dels sectors que tindrà més problemes per tornar a la normalitat és el de la cultura i l'oci, ja que algunes activitats com el cinema o el teatre podran tornar a reobrir, sempre mantenint mesures de distància de seguretat i reduint el seu aforament, però d'altres és probable que no puguin realitzar-se fins d'aquí a molts mesos. 

Adéu als festivals de música

Un dels casos més clars és el dels festivals de música multitudinari que es multipliquen cada estiu. Sembla gairebé impossible que les autoritats arribin a permetre la reunió de milers de persones en un mateix lloc i durant moltes hores, així que els grans festivals de música hauran d'esperar, com a mínim, el 2021 per tornar a celebrar-se.

Discoteques tancades fins al 2021

Pel mateix camí podrien anar les discoteques. Itàlia ja ha avisat que aquest tipus de locals no obrirà fins, com a mínim, el març del 2021. És a dir, romandran tancats tot un any des de l'inici de la pandèmia. A Espanya segurament no serà gaire diferent, per tant, s'ha acabat sortir de festa a curt termini. La nit de Cap d'Any, potser la nit de l'any més propensa a sortir de festa, haurà de ser diferent aquest 2021. 

Partits de futbol a porta tancada fins d'aquí a 18 mesos

Aquesta mateixa data, el març del 2021, és la que ha posat Itàlia també per la reobertura dels estadis de futbol. A Espanya, els experts ja parlen de, com a mínim, 18 mesos sense poder celebrar partits a porta oberta. Els clubs hauran d'innovar molt per a poder mantenir els ingressos que aconsegueixen d'aquesta forma si les competicions esportives sí que es poguessin recuperar.

Les festes patronals podrien quedar suspeses o ajornades

Un dels esdeveniments clau a la majoria de pobles catalans i espanyols són les festes localsi patronals, per les quals s'acostuma a programar una agenda d'actes nombrosa i que solen reunir grans quantitats de gent. En aquest sentit, és ben possible que la majoria d'aquests actes quedin com a mínim ajornats o fins i tot suspesos, igual que ja ha passat amb la Setmana Santa, les Falles de València o la Feria d'Abril de Sevilla.

És possible que els Ajuntaments i Entitats organitzadores programin actes especials i adaptats a les circumstàncies, però esdeveniments tan reconeguts com la Patum de Berga, les festes de la Mercè de Barcelona i la majoria de festes majors no podran celebrar-se amb normalitat.

Vigilància a les platges

Les platges segurament sí que es tornaran a obrir al públic un cop vagi baixant el grau de confinament de la població, però aquest any no veurem platges fins a dalt de gent o sense lloc per estirar-hi la tovallola.

En primer lloc perquè l'estiu del 2020 serà un estiu sense turisme estranger, o gairebé sense, i això reduirà considerablement el nivell d'assistència a les platges. I en segon lloc, perquè les autoritats també vetllaran perquè es respectin les mateixes mesures de distanciament social que s'implantaran a altres sectors. Podrem anar a la platja, però sense aglomeracions i, probablement, amb mascareta.

El que està clar és que el final del confinament s'efectuarà molt lentament i haurà de passar un temps entre una mesura i una altra per tal de poder tenir un marge d'actuació si alguna cosa no ha funcionat com s'esperava i poder rectificar.

Aquestes recomanacions i normes duraran fins que finalment s'aconsegueixi una vacuna contra la Covid-19, que s'espera que pugui trigar entre 12 i 18 mesos en poder tenir-la llesta.


Comentaris

envia el comentari