La falta de material en hospitals obligarà a decidir qui se salva

S'estableix amb prioritat fonamental les probabilitats del pacient de sobreviure

Zona d'aïllament de l'Hospital Clínic de Màlaga
La situació comença a col·lapsar els hospitals | Catalunya Diari

L'augment espectacular dels casos de contagi diaris de coronavirus a Espanya posa contra la paret a la sanitat pública. Amb més de 21.000 positius i més de 1.000 morts, el govern ha admès aquest divendres que la «sobrecàrrega» i la «pressió» a les UCIs de determinats hospitals els està obligant a ser «una mica més restrictius».

Tot i això, el principal requisit dels metges per a donar un llit a l'hospital té a veure amb l'esperança de vida. Davant els recursos limitats, per a entrar a l'UCI hi tindran prioritat aquelles persones amb més possibilitats de sobreviure. 

Segueixen codis ètics que prioritzen el benefici comú

La decisió neix de l'informe presentat pel Grup de Treball de Bioètica de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries: «Admetre un ingrés pot implicar denegar-ne un altre que pot beneficiar-se'n més, de manera que s'ha d'evitar el criteri de 'qui primer arriba, s'ingressa primer'».

Les recomanacions del grup de treball s'han consensuat amb la Societat Espanyol de Medicina Interna, ja que els internistes i els intensivistes són els especialistes que es troben en primera línia de combat contra el virus. 

Segons els experts, en situacions d'emergència com l'actual, s'han de consensuar codis ètics que prioritzin el benefici comú. Segons aquesta idea no s'han d'ingressar als pacients amb extrema fragilitat, risc de mort calculada i fallada multiorgànica, així com aquells amb una esperança de vida inferior a dos anys. 

Davant de dos pacients amb condicions similars, es prioritza al que presenti una millor expectativa amb relació a dos criteris: quantitat i qualitat. Els ingressats a l'UCI seran els que més esperança de vida tinguin ajustat a la qualitat. 

Altres criteris de valoració

L'edat del pacient no és un criteri a tenir en compte i s'han de valorar els casos de forma aïllada i amb altres indicadors. Tot i això, el document recomana tenir en compte la supervivència lliure de discapacitat per sobre de la supervivència aïllada, és a dir, no només tenir en compte si sobreviurà, sinó en quines condicions

Hi ha alguns criteris una mica més difusos, com les persones que estan a càrrec del pacient — beneficiar al màxim nombre de persones — o el valor social del malalt. També es descarten aquells pacients que no desitgen una intervenció invasiva. 

Però, alhora, els sanitaris han d'oferir una alternativa assistencial de qualitat als pacients descartats per a garantir les seves necessitats bàsiques i la de les seves famílies. També s'ha de comunicar amb claredat als familiars l'excepcionalitat de les decisions.

A més, el document ofereix recomanacions per a un pla integral d'urgència que organitzi la distribució de pacients en àrees geogràfiques i la creació d'un comitè d'experts territorial per al disseny de criteris ètics i tècnics per a fer front a la crisi actual.


Comentaris

envia el comentari