Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fernando Simón en la compareixença d'aquest matí de dijous, 27 de febrer

Fernando Simón reconeix que l'estudi estatal del coronavirus començarà tard

La investigació és important per tenir una aproximació del grau d'immunitat a Espanya

Fernando Simón en la compareixença d'aquest matí de dijous, 27 de febrer
L'estudi pretén avaluar de forma aleatòria a més de 60.000 persones d'arreu del país   | Europa Press

El govern espanyol  està preparant un estudi de seroprevalença per conèixer el grau d'immunitat al coronavirus a Espanya. Aquest s'havia d'iniciar de manera imminent però ara haurà d'esperar, almenys, uns dies més. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha estat l'encarregat d'anunciar aquest retard  en l'elaboració de l'estudi que pretén avaluar de forma aleatòria a més de 60.000 persones d'arreu del país.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Segons ha admès Simón, es preveu «algun retard» en l'inici de la investigació a causa de la complicació d'aquesta. «No és un estudi fàcil, requereix una bona coordinació amb les comunitats autònomes i una correcta organització logística», ha assenyalat el doctor. L'estudi està liderat per la directora de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), Raquel Yotti, i coordinat a través de les diferents comunitats autònomes.

L'objectiu és conèixer el grau d'expansió al virus al nostre país i, per tant, obtenir una aproximació al nombre de persones que podrien ser immunes  al virus. Una dada molt important per prendre les següents mesures de relaxació del confinament. Tot i no voler fixar una data concreta, l'epidemiòleg  ha assenyalat que l'estudi començarà «en els pròxims dies» amb un  projecte pilot que ajudarà a establir les pautes a seguir en la investigació real.

L'estudi de seroprevalença: important però no determinant

Fernando Simón ha reconegut que l'estudi de seroprevalença és important per tenir una aproximació del grau d'immunitat al nostre país, però no serà determinant ni l'únic factor a tenir en compte per dissenyar la desescalada.

«És molt important per a noves fases saber el nombre real, o almenys una estimació la més precisa possible, del nombre de persones que s'han infectat», ha apuntat, tot i que ha precisat que «és una informació important però no l'única».

Això és així perquè les previsions del Ministeri de Sanitat no són tan optimistes pel que fa als resultats d'aquest estudi. «L'estudi de seroprevalença pot donar valors reals del nombre de persones que han estat infectades i que, per tant, podrien ser immunes, però la veritat és que no esperem que el percentatge sigui tan alt com perquè sigui un únic valor», ha afirmat.

En aquest sentit, Fernando Simón considera que cal valorar la transmissió real a hores d'ara, el nombre de casos aïllats de manera adequada o la capacitat assistencial. Com més informació hi hagi, més fàcil serà prendre decisions inclinades a evitar una segona onada de virus.