IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L'FMI preveu que l'economia espanyola caigui un 8% el 2020 per la crisi del coronavirus

L'organisme internacional també estima que la taxa d'atur a l'Estat espanyol creixerà fins al 20,8%

Un home mirant les accions de l'Ibex 35
La crisi del coronavirus contraurà l'economia espanyola un 8% durant aquest 2020. | EFE

El Fons Monetari Internacional (FMI) preveu una caiguda del 8% del PIB espanyol el 2020 a causa de la crisi provocada per la Covid-19. La nova previsió rebaixa en gairebé 10 punts la del gener, que estimava que l'economia espanyola creixeria un 1,6%. Així mateix, l'informe de l'organisme internacional preveu que la taxa d'atur a Espanya arribi al 20,8% durant el 2020.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Amb aquestes previsions, Espanya serà el segon estat europeu més perjudicat en l'àmbit econòmic per la pandèmia, només superat per Itàlia, per a qui l'FMI preveu una caiguda del PIB del 9,1%. Malgrat el descens del PIB per a aquest any, l'organisme preveu que l'economia espanyola es recuperi el 2021 amb un creixement del 4,3%.

El coronavirus fa caure les principals economies mundials

La previsió de l'FMI apunta que les grans economies tindran un descens del PIB superior al 5%. A l'eurozona, l'organisme preveu que la caiguda del PIB més forta la pateixin Itàlia i Espanya, seguides de França amb una caiguda del PIB del 7,2% i d'Alemanya, amb un descens del PIB del 7%.

L'organisme preveu també una caiguda del PIB del 5,9% dels Estats Units, d'un 5,2% al Japó i d'un 6,5% al Regne Unit, mentre que a la Xina es preveu un alenteniment en el creixement que serà de l'1,2% aquest any. Aquestes xifres suposen la major recessió en l'economia mundial des del Crac del 29.

Una caiguda del 3% de l'economia mundial

A escala global, l'FMI preveu una caiguda del PIB del 3%, una xifra que rebaixa en més de sis punts la previsió del gener, que situava el creixement en el 3,3% aquest any. L'organisme, però, preveu una recuperació de l'economia mundial el 2021, amb un creixement del 5,8%.

En l'informe sobre les previsions econòmiques, l'FMI subratlla que el coronavirus ha generat un «impacte sever» en l'activitat econòmica i admet que encara hi ha una «extrema incertesa» sobre les previsions de creixement econòmic. «Els efectes econòmics depenen de factors que interactuen de maneres que són difícils de predir», remarca l'organisme, que apunta que el «risc» d'una «pitjor sortida» de la crisi «predomina».

La recepta per la recuperació

Segons l'FMI, la recuperació per al 2021 depèn «críticament» que la pandèmia disminueixi en la segona meitat del 2020 i que es puguin, així, eliminar gradualment les mesures restrictives per frenar-ne l'expansió. «Tal com passa amb la mida de la recessió, hi ha una extrema incertesa sobre la força de la recuperació», subratlla l'informe de previsions de l'organisme.

Per tal d'afavorir la recuperació, l'FMI insta a implementar polítiques fiscals i monetàries orientades, així com mesures per donar suport a empreses i famílies. «Les mesures fiscals s'hauran d'augmentar si l'aturada de l'activitat econòmica persisteix i si el repunt de l'activitat és molt dèbil quan s'aixequin les restriccions», diu l'organisme.


Comentaris

envia el comentari