IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L'FMI preveu que la crisi del coronavirus dispararà el deute públic i el dèficit a Espanya

L'anunci d'aquest organisme internacional arriba un dia després de les previsions que situen en el 8% la caiguda de l'economia espanyola durant el 2020

diners
L'economia espanyola ha rebut una nova previsió negativa de l'FMI. | Catalunya Diari

La crisi causada pel coronavirus elevarà significativament el deute públic i el dèficit d'Espanya. Segons les previsions del Fons Monetari Internacional (FMI), el dèficit d'Espanya arribarà fins al 9,5% del PIB el 2020, una xifra que triplica la del 2019, quan es va registrar un dèficit del 2,6%. Segons l'organisme, el dèficit baixarà fins al 6,7% el 2021, any en què l'FMI projecta que l'economia es recuperarà.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

La Covid-19 també farà augmentar el deute públic d'Espanya fins al 113% del PIB aquest any, una xifra que està molt per sobre de la del 95% de l'exercici passat. A més, l'organisme calcula que el deute públic continuarà a l'alça el 2021 fins al 114,6% del PIB. La previsió de deute públic d'Espanya està 16 punts per sobre de la mitjana europea, que se situa en el 97% del PIB. Pel que fa al dèficit, Espanya s'allunya dos punts de la mitjana de l'eurozona.

Segons les previsions de l'FMI, el dèficit d'Espanya tornarà a nivells del 2012, quan es va situar en el 10,5% del PIB, i el deute públic assolirà nivells que no s'han vist en els darrers 100 anys.

La crisi tira per terra una dècada d'ajustaments

La recessió que provocarà la crisi del coronavirus eliminarà, així, l'exercici d'ajustament fiscal que ha fet Espanya en una dècada per sanejar els comptes públics i complir els criteris de la Unió Europea, que ha deixat temporalment en suspens les regles fiscals davant l'emergència per la Covid-19.

«L'increment considerable dels dèficits aquest any és necessari i apropiat», defensa l'FMI, que ja alertava Espanya de l'elevat deute i dèficit en els seus informes. A més, la previsió a l'alça del dèficit i el deute arriba només un dia després que l'organisme fes públic que preveu una caiguda de l'economia espanyola del 8% aquest any.

A escala internacional, en el cas dels Estats Units, el deute augmentarà fins al 131% del PIB, mentre que al Japó ho farà al 251,9%, a França al 115,3% i a Itàlia al 155,3%. La Xina, amb una previsió de deute públic del 64,9% del PIB, i Alemanya, amb una del 68,7%, tenen més marge per aplicar polítiques fiscals contra la crisi per la Covid-19.


Comentaris

envia el comentari