Els catalans que tenen més probabilitat d'acabar a l'UCI per coronavirus

Experts d'Estats Units i Grècia han trobat relació entre el tabac i la gravetat de la malaltia

Persona fumant tabac
Els fumadors tenen més probabilitat de ser ingressats per coronavirus | CatalunyaDiari

Les persones que fumen habitualment tabac tenen més possibilitats de ser ingressades a l’UCI o de patir una evolució greu en cas de contraure el coronavirus. Segons un estudi publicat per Sanitat, els fumadors presenten un risc 25 vegades més gran de necessitar respiració assistida que aquells que no consumeixen tabac.

Així ho han confirmat investigadors dels Estats Units i Grècia, que han avaluat en 66 estudis l’efecte del tabac (si el pacient era fumador habitual en el moment del diagnòstic) amb la gravetat de la malaltia (ingressat a l’UCI o defunció) en cinc sèries- quatre de Wuhan i una de la Xina occidental.

Els resultats dels estudis

Tres d’aquestes sèries no van presentar diferències notables entre aquells pacients que fumaven en el moment del diagnòstic i la gravetat de la malaltia. Però les altres dues sèries mostraven que l’11,8% de lleus, el 16,9% de greus i el 25% de crítics són fumadors habituals.

A partir d’aquest estudi, el departament encapçalat per Salvador Illa ha calculat que els fumadors pateixen un risc 1,4 major de trobar-se en situació greu, i 2,4 vegades més d’acabar ingressats a l’UCI o necessitar ventilació mèdica si pateixen aquesta malaltia.

L'obesitat, un altre factor de risc

L’estudi també recull un altre factor que pot jugar «un rol important» en cas de contagiar-se del CoVid-19: l'obesitat. Els experts ho relacionen principalment amb altres malalties que causa la mateixa obesitat, així com fenòmens tromboembòlics que podrien sorgir arran aquesta problemàtica.

L’anàlisi de 112 pacients ingressats a Wuhan per coronavirus constata que l’IMC (Índex de Massa Corporal) era superior en aquells en estat greu que en la resta de malalts. A més, el 84,8% de persones amb obesitat que es trobaven ingressades van morir a causa de la malaltia, i els metges asseguren que aquests fenòmens tromboembòlics van ser una «causa important» en les defuncions.


Comentaris

envia el comentari