El Govern aprova moratòries per a l'impost de successions o els cànons d'aigua i residus

Ho ha anunciat aquest dimarts la consellera de Presidència, Meritxell Budó

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, durant un ple del Parlament, el 11 de desembre de 2019
El president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu. | ACN

El Govern ha aprovat un conjunt de mesures econòmiques per flexibilitzar l'activitat empresarial en l'àmbit de la gestió de residus. En primer terme, s'amplia el termini de presentació de tributs en el cas dels impostos de successions i de begudes ensucrades. D'aquesta manera, des de l'executiu català s'amplia el marge per fer els pagaments d'aquests tributs.

Els impostos per residus, els més beneficiats

Una altra d'aquestes mesures que proposa el Govern i que ha d'aplicar l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) és la bonificació del 50% dels cànons de residus industrials i de residus de la construcció durant el mesos d’abril i maig de 2020, cosa que haurà de permetre guanyar liquiditat a les empreses que paguen aquests cànons. En la reunió del consell executiu d'aquest dimarts el Govern també ha acorat la bonificació del 100% en la tramitació telemàtica dels documents de gestió de residus, que ara mateix és del 60%.

També s'ha acordat una bonificació del 100% de la taxa associada al servei de tramitació d’expedients d’inscripció i d’anotació de modificacions en el Registre general de persones productores de residus de Catalunya, en la mesura que aquests tràmits es poden realitzar durant l’estat d’alarma, atès que es tramiten per via telemàtica.

Supressió de les fiances de gestors de residus no perillosos

L'executiu també ha acordat proposar la supressió de les fiances de gestors de residus no perillosos tant pel que fa als actuals gestors en servei com per a noves peticions. Es preveu aplicar aquesta mesura a petició del gestor i serà valorada per l’Agència cas a cas.

Actualment, el total de fiances dipositades a l’ARC pels agents que operen en activitats relacionades amb els residus és de 62,5 milions d’euros. S’estima que d’aquests, 40 milions d’euros (el 64%) corresponen a les fiances de gestors de residus no perillosos que es podrien retornar amb aquesta mesura. Aquest import serà retornat als gestors, amb la qual cosa tindran alliberats recursos que podran destinar a la seva activitat econòmica.

Actualment, el total de fiances dipositades a l’ARC pels agents que operen en activitats relacionades amb els residus és de 62,5 milions d’euros. S’estima que d’aquests, 40 milions d’euros (el 64%) corresponen a les fiances de gestors de residus no perillosos que es podrien retornar amb aquesta mesura. Aquest import serà retornat als gestors, amb la qual cosa tindran alliberats recursos que podran destinar a la seva activitat econòmica.


Comentaris

envia el comentari