Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carrers buits degut a la crisi del coronavirus

El govern espanyol prepara un aixecament progressiu de les mesures de l'estat d'alarma

Per primer cop han reconegut errors

Carrers buits degut a la crisi del coronavirus
L'evolució de l'epidèmia de determinar l'aixecament progressiu del confinament | EFE

El 12 d'abril acaba la pròrroga de l'estat d'alarma decretat pel govern d'Espanya per frenar el coronavirus, i si no s'aplica una nova pròrroga, a partir de llavors s'aniran aixecant de manera gradual les restriccions i mesures de confinament segons ha anunciat el mateix executiu presidit per Pedro Sánchez.

Aquests dies Espanya està vivint els pitjors moments de la crisi amb màxims diaris de morts que fa cinc dies consecutius que no baixen dels 800 i eleven l'acumulat a 9.053. La bona notícia és que també fa dies que baixa el nombre de contagis, el que indica que les mesures de confinament estan funcionant.

Davant la pressió que pateixen les UCI, la prioritat del govern és frenar els contagis i per això ha extremat les mesures de confinament prohibint les activitats econòmiques que no siguin essencials. Aquest dimarts, l'executiu va anunciar noves mesures econòmiques per atenuar els efectes de les restriccions.

L'evolució de la situació sanitària en els pròxims dies determinarà la decisió de Govern d'aixecar de manera progressiva les mesures de confinament, restricció de moviments i aturada de l'activitat econòmica que aquests dies manté el país paralitzat.

A més, el govern ha reconegut errors i ha demanat excuses per haver reaccionat tard i malament a l'emergència sanitària, i quan passi el pic de contagis avaluarà les deficiències del sistema sanitari perquè no es repeteixin en una segona onada de contagis, si sorgís. També serà el moment d'injectar estímuls a l'economia per a una ràpida recuperació.

Bloqueig polític en plena crisi

La lluita contra el coronavirus té dos fronts, el sanitari i l'econòmic, i l'economia és precisament una de les grans preocupacions de Govern. Ahir es va aprovar el tercer paquet de mesures extraordinàries que pretén atendre els sectors més afectats, com els treballadors temporals que han perdut la feina o els afectats pel lloguer.

El problema per al Govern és que han de ser secundades pel Congrés, però l'oposició amenaça de votar en contra i els seus propis socis, com el PNB, han retirat el seu suport al president per la gestió de la crisi. El Govern ha intentat suavitzar la situació demanant perdó per no haver informat partits, comunitats autònomes i agents socials dels últims moviments.

L'oposició acusa el govern de tractar els empresaris com adversaris encara que l'executiu s'esforça a no parlar de paralització de l'economia sinó d'un alentiment i d'una atenció a col·lectius colpejats com a autònoms, treballadors temporals, inquilins i treballadors de la llar. La relació entre el Govern i l'oposició està trencada i Pedro Sánchez i Pablo Casado, líder del principal líder de l'oposició, el PP, fa 10 dies que no parlen.