IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El govern espanyol demana prorrogar quinze dies més l'estat d'alarma

Ho ha confirmat la ministra portaveu, María Jesús Montero

Pedro Sánchez durant el consell de ministres del 31 de març de 2020
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. | ACN

El govern espanyol ha aprovat demanar la segona pròrroga de l’estat d’alarma durant 15 dies més al Consell de Ministres d’aquest dimarts. La mesura, que es va aprovar per primera vegada el 14 de març, es tornarà a debatre al Congrés al ple d’aquest dijous per obtenir el vistiplau definitiu.

La cambra va aprovar la primera pròrroga el 26 de març per àmplia majoria (321 vots a favor i 28 abstencions), tot i que enmig de crítiques de l’oposició. El confinament s’allargarà fins el 26 d’abril en les mateixes condicions que es va fer el 14 de març perquè el decret de confinament total del 29 de març —i que inclou el permís retribuït recuperable per als serveis no essencials— decaurà tot just dijous, 9 d’abril, amb l’inici de la Setmana Santa.

Les restriccions seguiran fins el 26 d'abril

El Consell de Ministres ha aprovat demanar una nova pròrroga abans que expiri el termini de 15 dies que estableix la Constitució per obtenir el vistiplau de la cambra baixa. I arriba quan l’estat espanyol acumula 140.510 casos positius confirmats i 13.798 morts per la malaltia. Aquest dimecres la xifra de defuncions ha repuntat tot i que els experts asseguren que s’ha iniciat la fase de “descens” i que els percentatges es van reduint.

L’article 116 de la Constitució espanyola estableix que el primer decret no necessita la votació del Congrés. L’executiu només n’ha d’informar, com ja va fer Sánchez en un ple monogràfic. La cambra baixa, en canvi, sí que ha de votar les successives pròrrogues i donar llum verda perquè les restriccions continuïn fins al 26 d’abril.

La llei, a més, preveu que el els grups parlamentaris del Congrés puguin presentar propostes sobre l’abast i també les condicions de la prorroga que, per ara, s’ha fixat en dues setmanes. El ple per abordar-ho se celebrarà aquest dijous a les nou del matí, juntament amb la convalidació o derogació dels nous decrets llei de mesures aprovades per pal·liar els efectes de la crisi.


Comentaris

envia el comentari