Els talls de llum, gas i aigua podrien quedar prohibits durant la crisi del coronavirus

La decisió es podria prendre al Consell de Ministres d'aquest dimarts

Un operari treballa en un comptador elèctric.
El govern espanyol estudia prohibir els talls de llum, gas i aigua. | Cedida

El Consell de Ministres telemàtic que se celebra aquest dimarts, 17 de març, estudia prohibir els talls de llum, gas i aigua a tot l'Estat espanyol mentre duri la crisi del coronavirus. Aquesta seria una de les mesures econòmiques més destacades del paquet que aquest dimarts han de presentar els representants de l'executiu central després de dies de discussió entre PSOE i Podem sobre les mesures a aplicar per afrontar una crisi que només és sanitària, sinó també econòmica.

Prohibits els talls de subministrament bàsic

D'aquesta manera, doncs, les grans companyies tindrien prohibit fer talls de subministrament elèctric, gas o aigua corrent durant el període que duri l'estat d'alarma. Cal tenir en compte que aquest dilluns, el president de la República Francesa, Emmanuel Macron, anunciava que se suspenia el pagament de factures d'aquests tres serveis bàsics a França. A Espanya, per la seva banda, la prohibició dels talls aplicable a les famílies vulnerables, s'estendria ara a famílies i petites i mitjanes empreses en general.

Un Consell de Ministres virtual

Tot plegat s'ha de decidir en un Consell de Ministres gens habitual: per primer cop a la història, serà telemàtic. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, només comptarà presencialment amb la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, els quatre ministres amb competències delegades per l’estat d’alarma —el de Sanitat, Salvador Illa, el d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, el de Transports, José Luís Ábalos i la de Defensa, Margarita Robles— i la ministra portaveu, Maria Jesús Montero. La resta de membres del consell hi participen per videoconferència, seguint les «màximes exigències de seguretat establertes pel Departament de Seguretat Nacional».

La previsió és que el Consell de Ministres aprovi un important paquet de mesures econòmiques per fer front a la crisi del coronavirus amb una xifra que podria rondar els 20.000 milions d’euros. Entre elles, a banda de la possible prohobició dels talls, s’esperen préstecs i avals públics per a empreses o mesures per facilitar els expedients de regulació temporals. També es podria aprovar la concessió d’una prestació per quedar-se sense feina o la suspensió temporal del pagament de cotitzacions a empreses i autònoms.


Comentaris

envia el comentari