El govern espanyol estudia reobrir les botigues a mitjans de maig

Els dubtes es troben en les grans superfícies i centres comercials

Intervenció de Pedro Sánchez a la Moncloa el 16 d'octubre de 2019.
Pedro Sánchez, en una intervenció a la Moncloa, en una imatge d'arxiu. | Europa Press

El govern espanyol estudia permetre la reobertura dels comerços a partir del proper dimarts, dia 12 de maig. Tot i que encara hi ha marge fins llavors i, per tant, s'haurà d'estar molt atent a les diverses dades epidemiològiques sobre el coronavirus, aquesta és la data que té ara mateix sobre la taula l'executiu de Pedro Sánchez. El dubte del govern és si es permetrà, també, la reobertura dels centres comercials i de les grans superfícies, atès que aglomeren sovint molta més gent.

Des de l'executiu comparteixen que tancar més de dos mesos les botigues les pot condemnar a mort de manera definitiva, de manera que l'opció que hi ha sobre la taula és la reobertura, ara bé, amb limitació de l'aforament dels clients en funció de la mida de l'establiment, i amb mesures com pantalles de plàstic, mascaretes i guants. Caldrà veure com evolucionen els propers dies.

Les decisions es prendran d'acord amb les comunitats autònomes

Amb tot, govern espanyol preveu definir els àmbits d'aplicació territorial de desescalada asimètrica en una comissió creada 'ad hoc' on estan presents representants de l'admnistració espanyola i de les comunitats autònomes. Així ho ha assegurat aquest dimecres el ministre de Transports, José Luís Ábalos, que ha apuntat que el seu executiu busca sobretot «una presa de decisions conjunta» des de la «cooperació» amb els territoris.

Ábalos ha apuntat que aquestes delimitacions no tenen perquè respondre a límits provincials o administratius, sinó que seran aquells que la comissió «regui convenient». En tot cas «ho volem decidir conjuntament perquè tingui eficàcia i perquè aquesta desesacalada sigui ordenada i pacífica». Segons el ministre de Transports, la concreció de si aquestes velocitats diferents de desconfinament es faran per CCAA, províncies o per altres criteris dependrà de les recomanacions d'un comitè tècnic constituït on hi estan representats els governs territorials. Es tracta, ha dit el ministre, d'una mà estesa a la «col·laboració» per assolir una "presa de decisions conjunta».


Comentaris

envia el comentari