El govern espanyol prohibeix els acomiadaments causats pel coronavirus

Ho han anunciat aquest divendres, dia 27 de març

Intervenció de Pedro Sánchez a la Moncloa el 16 d'octubre de 2019.
Pedro Sánchez, en una intervenció a la Moncloa, en una imatge d'arxiu. | Europa Press

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres prohibir per llei l'acomiadament per força major i per causes econòmiques, organitzatives, tècniques i de producció, segons ha anunciat la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. La ministra ha explicat que aquesta prohibició s'implanta perquè ja s'ha donat a les empreses un mecanisme excepcional com són els expedients de regulació d'ocupació temporal (ERTOs) per realitzar els ajustos temporals pertinents durant la crisi sanitària sense destruir llocs de treball.

El Consell de Ministres també ha aprovat revisar d'ofici tots els ERTOs que s'estan aprovant aquests dies perquè, si s'observa algun tipus de frau, s'obligarà les empreses a tornar «fins a l'últim cèntim d'euro» de què s'hagin beneficiat, incloent-hi les prestacions per desocupació dels treballadors afectats.

Illa diu que ens acostem a «una certa fase d'estabilització»

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, assegura que les últimes dades sobre els nombres d’afectats per coronavirus apunten a «una certa fase d’estabilització» de la crisi. Durant la compareixença posterior al Consell de Ministres, ha dit que, amb totes les «cauteles», hi ha dades positives com ara el nombre de pacients que reben l’alta.

Malgrat això, ha insistit que venen dies «durs» i ha remarcat que Espanya continua encara en la primera etapa de la pandèmia. La segona, ha dit, arribarà quan s’assoleixi el «pic», després la de descens i, finalment, la d’eradicació del virus, «quan s’aconsegueixi una vacuna o un tractament efectiu».

El ministre ha assegurat durant la seva intervenció «sembla que ens estem acostant al pic» però que cal ser prudents. En aquets sentit, ha recordat que la xifra de nous contagis es inferior a la registrada els últims dies i que també hi ha més persones que s’han recuperat de la malaltia.

578 MEUR en compra de material

El ministre de Sanitat també ha assegurat que el seu executiu ja té tancats contractes per valor de 578 MEUR en adquisicions de material sanitari. Segons Illa, malgrat el context internacional «molt complicat» el govern espanyol intenta «adquirir tot el material necessari».

A més, segons Illa, el Ministeri ja ha repartit més de 7 milions de mascaretes entre les CCAA, i ara cal «mantenir la disciplina i l'exemplaritat en el compliment de les mesures».


Comentaris

envia el comentari