Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sànchez

El govern espanyol assumeix que haurà de fer retallades

Es preveu una situació molt semblant a la que ja es va generar l'any 2008

Pedro Sànchez
Pedro Sánchez i el seu govern assumeixen que hauran de fer retallades. | Cedida

A ningú no se li escapa que la situació de crisi sanitària desembocarà en una greu crisi econòmica, de la qual ja s'estan començant a veure els primers efectes amb la pèrdua de llocs de treball. El govern espanyol  en coalició, de PSOE i Podem, assumeix que haurà de fer retallades per tal de combatre el repunt rècord que es preveu del dèficit espanyol, a causa de la gran despesa sanitària, el pagament de quotes d'atur o el sufragament dels ERTO durant l'estat d'alarma.

Tot i que el govern insisteix a intentar diferenciar entre la crisi econòmica de 2008 i la present, el cert és que l'executiu espanyol és conscient que malgrat la compra massiva de deute que prepara el Banc Central Europeu no n'hi haurà prou i caldran més diners per combatre el moment de crisi econòmica.

Possibles retallades en l'administració pública i caiguda de les inversions

Com es traduirà aquesta necessitat de més diners? 'Voz Pópuli' assenyala aquest dimarts les primeres estimacions sobre cap a on poden anar els trets:  retallades en l'administració pública, caiguda de les inversions de l'Estat i augment d'impostos. Un panorama negre per a una economia que s'enfonsa.

Una reducció de la despesa pública que s'haurà de reflectir en els ja anomenats pressupostos de reconstrucció, els de l'exercici 2021. Des d'Europa  s'exigirà la reducció de partides considerades supèrflues,com ara aquelles en què existeixin duplicitats amb altres administracions o despeses no justificades.

Caiguda del PIB de fins al 13,6%

El Banc d'Espanya calcula que el Producte Interior Brut (PIB) espanyol patirà una «caiguda sense precedents en la història recent», molt superior a la de la crisi financera, durant aquest 2020. Segons les previsions de l'ens donades a conèixer aquest dilluns, l'economia espanyola pot caure fins a un 13,6% en el pitjor dels escenaris, és a dir, si l'estat d'alarma s'allarga 12 setmanes i l'economia no es normalitza fins a finals d'any.

En tot cas, el Banc d'Espanya considera més probable que l'estat d'alarma duri 8 setmanes. En aquest escenari, calculen que el PIB pot disminuir entre un 6,6% i un 8,7%.