Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de recurs d'una escola bressol

El govern espanyol no descarta finalitzar el curs educatiu aquest març

A més, la ministra d'Educació, Isabel Celaá proposarà aquest dimecres suspendre les proves externes d'avaluació
Imatge de recurs d'una escola bressolEls cursos de Primària i Secundària podrien acabar aquest març | Pixabay

Aquest dimarts, 24 de març, el conseller d'Educació de la Comunitat de Madrid, Enrique Ossorio, ha assegurat en una entrevista a 'Onda Cero' que en la reunió de la Conferència Sectorial també s'estudiaria la possibilitat de tancar el curs escolar  al març davant la previsible prolongació de l'estat d'alarma.

«És un tema que caldria estudiar, aquesta és una hipòtesi, l'estudiarem i l'estudiarem demà conjuntament amb el Ministeri i totes les comunitats», ha dit el conseller a l'entrevista, encara que el Ministeri ha desmentit poc després aquesta possibilitat.

La ministra d'Educació oferirà en la Conferència Sectorial «flexibilitzar» el  calendari acadèmic, permetent comptabilitzar aquestes setmanes de confinament com a dies lectius, però el Ministeri descarta que el curs pugui acabar anticipadament, tres mesos abans del que es preveu.

Després de les declaracions d'Ossorio i la reacció del ministeri, la Comunitat de Madrid ha aclarit que «en cap cas» remena l'opció de proposar que el curs acabi aquest mes de març.

La suspensió de les proves externes, sobre la taula

La ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, proposarà aquest dimecres a les comunitats autònomes  suspendre a tota Espanya  les proves externes d'avaluació per a estudiants de Primària  i Secundària  d'aquest curs. Algunes comunitats com Madrid  o Cantàbria  ja havien decidit no realitzar les proves després de la suspensió de les classes decretada pel Govern per a contenir la propagació del coronavirus.

Segons han avançat fonts del ministeri, Celaá traslladarà aquesta proposta en la Conferència Sectorial d'Educació que se celebra aquest dimecres, des de les 9.30 hores per videoconferència, amb la participació dels consellers  d'Educació de totes comunitats autònomes.

La reunió, convocada la setmana passada per la ministra, té com a únic punt de l'ordre del dia abordar la incidència de la crisi del coronavirus en el sector educatiu. A més, el ministeri pretén consensuar amb les comunitats autònomes un nou calendari per a la Selectivitat, després de l'acord de la setmana passada per a retardar les proves d'accés a la universitat.

Les avaluacions que Celaá proposa suspendre són les que han de realitzar cada curs els alumnes de tercer i sisè de Primària, així com els estudiants de quart de Secundària, com estableix la vigent Llei orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), impulsada per l'exministre José Ignacio Wert  i aprovada en 2013 pel Partit Popular.

Aquestes proves van deixar tenir efectes acadèmics l'any 2016 quan Íñigo Méndez de Vigo va rellevar a Wert al capdavant del Ministeri d'Educació. Llavors es va establir que els seus resultats no poguessin ser utilitzats per a «l'establiment i publicació de classificacions dels centres», com contemplava la LOMCE.

Aquest passat dilluns, el govern de Cantàbria va anunciar la suspensió de les proves en la seva comunitat. Segons van informar fonts de la Conselleria d'Educació de Cantàbria, el ministeri d'Educació ha donat llibertat a les comunitats autònomes perquè decideixin si realitzar o no aquestes proves als seus alumnes.

La Comunitat de Madrid s'ha sumat a la suspensió d'aquestes avaluacions de diagnòstic que solen celebrar-se al maig, com han confirmat des de la Conselleria d'Educació. L'any passat, prop de 200.000 alumnes madrilenys de 1.300 centres de Primària i 800 de Secundària van realitzar aquestes proves.