Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després de comparèixer a la Moncloa el 9 de febrer de 2020.

El greu problema que s'ha trobat Sánchez amb els tests massius de coronavirus

Sanitat dona per fet que els tests massius inflaran les xifres actuals i posa en marxa un pla per matisar les dades

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després de comparèixer a la Moncloa el 9 de febrer de 2020.
A la primera ronda de tests massius s'examinaran 62.000 persones  | Europa Press

Els tests massius a la població per detectar asimptomàtics de la Covid-19 permetrà al Govern tenir un major control de la situació de la pandèmia a Espanya. Tot i això, aquest fet portarà una conseqüència amb la qual alguns no comptaven: un «boom» dels contagis que empitjori les xifres que tenien entre mans les autoritats per a la sortida esglaonada del confinament.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

D'una banda hi ha l'estratègia del Govern de cara a l'opinió pública on no li convé inflar les xifres que els últims dies presentava com un èxit. Però és que a més, un repunt dels contagis ara pot tornar a complicar el pla de desescalada que l'executiu tenia previst per a les pròximes setmanes.

L'advertiment que els tests massius dispararan les xifres de contagis a Espanya se suma a l'alarma per l'aparició de 5.092 nous casos d'aquest passat dimecres. A la primera ronda de test massius s'examinaran 62.000 persones, però el Govern està estudiant la manera de presentar les noves xifres de cara a el públic.

Sense anar més lluny, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va intentar treure ferro al repunt registrat aquest dimecres atribuint-ho a l'augment de diagnòstics i a «l'efecte Setmana Santa». D'aquestes estratègies per presentar la informació dependrà ara com es presentin les noves xifres amb els tests massius.

Tot això se suma al caos en el recompte de contagiats i morts. D'una banda hi ha les irregularitats en les xifres d'ingressats de l'UCI, reconegudes per Sanitat i que alteren la xifra de defuncions. D'altra banda, instituts públics i privats adverteixen que no comptabilitzar els asimptomàtics porta a l'engany i que, en realitat, els contagiats i els morts serien més.

Tres milions de contagiats

Si tal com estimen alguns científics els tests massius multipliquen el nombre real de contagis dels 177.633 confirmats fins ara als tres milions, el nou panorama complicaria i molt els plans de l'Executiu per aixecar el confinament i reactivar l'economia. Alguns parlen fins i tot de superar els cinc i els set milions.

A més, els tests poden fins i tot quedar-se curts perquè segons alguns experts únicament donaran positiu els que portin un mínim de 10 dies contagiats, així que per tenir una visió més encertada caldria augmentar les rondes de proves massives. Només quan el Govern tingui un control exhaustiu de tota la població podrà donar-se l'epidèmia per acabada.

Tot això ve a confirmar que sortir de l'emergència sanitària serà més complicat del que alguns esperaven. A Espanya, el nombre d'altes diàries encara no supera la xifra de nous malalts, i encara no s'ha estabilitzat la situació crítica en les residències de gent gran. Per tot això, l'error de el govern espanyol pot haver estat anunciar la desescalada abans de realitzar les proves massives, i l'OMS insisteix en el perill de la precipitació en algunes decisions.