Tot sobre com beneficiar-te de les noves ajudes del govern

Podran accedir-hi els que acreditin la condició de vulnerabilitat a causa del coronavirus

Imatge d'un home utilitzant un ordinador
Podran accedir-hi els que acreditin la condició de vulnerabilitat a causa del coronavirus | Pixabay

Davant la situació límit que viu Espanya per l'emergència sanitària del coronavirus, aquesta setmana el govern espanyol ha paralitzat completament l'economia, excepte les   activitats essencials, i ha aplicat un nou paquet de mesures extraordinàries dirigides als col·lectius més vulnerables com treballadors temporals, empleats de la llar o inquilins.

La qüestió ara és saber com acreditar aquesta condició de vulnerabilitat per rebre les ajudes. Amb la posada en marxa de les mesures, el govern de Pedro Sánchez ha donat a conèixer també els documents que has de presentar per accedir-hi, encara que donada la situació excepcional, també permet no perdre els ajuts encara que falti algun document.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Moratòries i ajudes per al lloguer

Un dels supòsits per demanar l'ajuda és haver perdut la feina o una part substancial dels ingressos per culpa de la crisi i que el lloguer, més les despeses i subministraments bàsics com aigua, gas i electricitat, suposin el 35% o més dels ingressos familiars.

Per acreditar aquesta situació has de presentar els papers oficials que certifiquen que estàs a l'atur o el cessament d'activitat en cas d'autònoms, més el llibre de família, certificat de parella de fet o històric d'empadronament que acrediti els béns de tots els membres de la unitat familiar. A hores d'ara, amb tot parat, aquests documents són difícils d'aconseguir. Llavors, com pots rebre l'ajuda?

Pots substituir aquests documents per una declaració responsable que inclogui la justificació dels motius pels quals no els presentes, relacionats amb el confinament.  Quan el govern aixequi les restriccions de moviments, tindràs un mes per presentar els documents exigits, igual que passa amb la moratòria hipotecària i el crèdit de finançament no hipotecari.

Empleades de la llar

També hauran de presentar una declaració responsable signada per l'empresari les empleades de la llar que hagin vist reduït el seu contracte o hagi extingit a causa de la crisi del coronavirus, sempre que estiguin donades d'alta a la Seguretat Social. També valdrà una carta d'acomiadament o un document acreditatiu de la baixa en el Sistema Especial d'Empleats de la Llar.

Treballadors temporals

Respecte als treballadors temporals, tenen dret a un subsidi d'atur excepcional si el contracte temporal, d'almenys dos mesos, ha vençut amb posterioritat a l'entrada en vigor de l'Estat d'Alarma i el contribuent no té la cotització necessària per accedir a una altra prestació o subsidi. En aquest cas, no s'especifica com sol·licitar-ho.

Autònoms

Els autònoms que demostrin una caiguda total o parcial dels seus ingressos arran de la crisi tindran dret al bo social, un descompte en el rebut de la llum pensat pels consumidors vulnerables. Per acreditar-ho, has de presentar un certificat de l'Agència Tributària, de l'òrgan autonòmic competent o la declaració de cessament d'activitat declarada per l'interessat. A més, cal aportar el NIF o NIE del titular, o de tots els membres si és una unitat familiar, i l'empadronament.

Els autònoms i les pimes poden demanar una moratòria de sis mesos sense interessos en les cotitzacions a la Seguretat Social, tot i que no s'especifica quines són les condicions per fer-ho. Les empreses poden sol·licitar-ho en el sistema de remissió electrònica de dades de la Seguretat Social (Sistema RED) i els particulars des del mateix sistema RED o pels mitjans electrònics disponibles a la seu electrònica de la Seguretat Social.


Comentaris

envia el comentari