Un estudi demostra que el coronavirus no afecta per igual a homes i dones

Tot i que les dades mostren que hi ha més dones infectades, el percentatge de defuncions en homes és superior

Persona amb mascareta prenent-se la temperatura
Un estudi demostra que els homes són els més afectats pel coronavirus | Istock

Segons l'informe publicat per l'Institut de Salut Carlos III sobre la situació de coronavirus a Espanya, el 65% dels mortsa causa del virus són homes. Aquest informe, tret el 27 de març, compta amb dades que corroboren que, del total d'infectats, un 50,4% dels casos són dones i un 49,6% són homes. Llavors, per què mor un percentatge tan alt d'homes, en comparació amb les dones?

Tot i que és una pregunta complicada, hi ha algunes proves que ens poden ajudar a contestar-la. I és que, de mitjana, els homes infectats tenen 61 anys, mentre que la mitjana a dones és de 57 anys.

L'informe explica que «els homes presenten una major prevalença de símptomes (febre i tos), pneumònia, malalties de base (cardiovascular, respiratòria, diabetis) i un major percentatge d'hospitalització, admissió a UCI i letalitat que les dones».

Més homes que dones en grups de risc

En els grups de risc, per la seva banda, el percentatge d'homes és major que el de dones. I és que, encara que en menors de 25 anys el Covid-19 afecta per igual tant a homes com a dones, «els casos de Covid-19 estan sobrerepresentats entre el grup d'homes majors de 50 anys».

La catedràtica de Microbiologia de la Universitat CEU Cardenal Herrera, Teresa Pérez García, comenta que això es pot explicar per què «hi ha més homes que dones en els grups de risc, que són aquells que presenten malalties cardiovasculars i respiratòries, així com diabetis».

Això suposa que «la resposta inflamatòria és molt més gran i per tant més greu la malaltia». L'informe de l'Institut de Salut Carlos III també afirma que «els homes, les persones majors de 64 anys i les que tenen una malaltia de base (especialment cardiovascular) estan més representats entre els pacients que presenten pneumònia».

Per la seva banda, en els contagis entre el personal sanitari, que suposen un 15,5% de total, també es demostra que el percentatge d'homes afectats (9,5%) és molt menor que el de dones (21,7%). No obstant això, són els homes els que presenten símptomes més greus i són hospitalitzats.

Un estudi entre ratolins mascles i femelles

Tot indica que el sistema hormonal juga un paper fonamental, i és que els estrògens «poden estimular aspectes de la immunitat que són importants per eliminar una infecció viral i respondre bé a les vacunes» va explicar Sabra Klein per a la BBC, científica de l'Escola de salut Pública Bloomberg de Johns Hopkins.

A més, va assegurar que en un estudi amb ratolins infectats per l'anterior brot de coronavirus de la SARS, «els ratolins femelles controlen la infecció millor que les seves contraparts masculines». La científica també explica que les dones, a més de respondre millor a les vacunes, també tenen respostes immunes de memòria millorades, que les protegeixen dels patògens als quals es van exposar quan eren petites.

Segons va explicar pel 'New York Times' Janine Clayton, la directora de l'Oficina d'Investigació sobre Salut de la Dona a l'Institut Nacional de Salut dels EUA, «hi ha alguna cosa sobre el sistema immune de les dones que és més exuberant».

Ser llatins, un altre factor a tenir en compte

Per la seva banda, l'especialista en Medicina Interna de l'Hospital Verge de les Nueves de Granada, Manuel Meduiña, va un pas més enllà: «hi ha alguna teoria que diu que els llatins - espanyols i italians - tenim una predisposició a generar una resposta hiperimmune inflamatòria tan exagerada que a la fi produeix danys».

Meduiña, a més, assenyala a la «comorbiditat» com a principal raó d'aquesta diferència entre homes i dones. És a dir, a tenir dues o més malalties al mateix temps.

Malalties prèvies

«Tot i que les diferències en la immunitat podrien ser un factor que contribueix a contestar la pregunta de per què les taxes de mortalitat són més baixes en dones que en els homes, també podrien estar en joc malalties associades amb un major risc de mort per coronavirus» explica Sabra Klein a la BBC.

No obstant això, les dones tenen un gran inconvenient, i és que tenir el sistema immunològic més fort, també «s'associa una major susceptibilitat a les malalties inflamatòries i autoimmunes», va explicar Janine Austin Clauton a la BBC.


Comentaris

envia el comentari