El Govern admet que ha fet «tard» en la distribució d'equips de protecció a les residències

Els conseller d'Afers Socials anuncia que part dels 170.000 tests del cribatge massiu de Catalunya es faran a les residències

Chakir el Homrani arribant a la Generalitat el 15 d'octubre de 2019
Chakir el Homrani ha fet autocrítica sobre la distribució d'equips de protecció a les residències de gent gran | Catalunya Diari

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha fet autocrítica i ha reconegut aquest dimecres que han fet «tard» en la distribució d'equips de protecció individual contra la Covid-19 a les residències. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller ho ha atribuït al fet que «s'han pres algunes decisions que han fet que s'allarguessin els processos» i que per això van decidir comprar aquests equips directament des del departament.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu.  FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

«Els estem intentant distribuir el més ràpid possible», ha dit, tot i remarcar que aquest és un problema que tenen «tots els serveis essencials» i a tot el «món». A més, el conseller ha explicat que part dels 170.000 tests que es faran en el cribratge massiu a la població aprovat pel Govern es farà a les residències. El conseller ha explicat que va enviar una carta al vicepresident espanyol Pablo Iglesias quan va veure que «la compra centralitzada no funcionava» i no arribava material. En la carta, li comunicava que el seu departament començaria a fer compres directament.

En aquest sentit, ha recordat que ja s'han fet dues comandes, la segona per valor de 5 milions d'euros, amb 4.300.000 elements de protecció que «van arribant» i s'estan repartint a les residències. El Homrani creu que aquests equips de protecció són clau també per a la contractació de personal, ja que «la por de la gent és amb la seguretat» i «l'única manera de superar aquesta situació és amb els equips de protecció individuals».

Xifres oficials: 1.123 usuaris morts en residències de gent gran

L'últim balanç de la situació a les residències és de 1.123 usuaris morts, 1.906 persones que viuen a residències de gent gran que tenen diagnòstic de coronavirus, 448 residents hospitalitzats i 239 centres amb persones diagnosticades de la Covid-19. El conseller, però, ha admès que aquestes dades no retraten la situació «al 100%», sinó que es fa d'acord amb la informació que van aportant les residències. Algunes, ha dit, «no les reporten», i per això creu que serà «complicat» saber quina és la situació global «fins que no superi la situació».

Pel que fa als tests, el conseller ha explicat que «part» dels 170.000 tests que es faran durant sis setmanes en el marc del Programa Orfeu aprovat aquest dimarts pel Govern es farà a les residències. «La limitació de tests és global, però una part important es farà a les residències», ha dit. D'altra banda, el conseller ha assegurat que el Govern «en cap moment» ha «culpabilitzat» les residències de la situació actual. «En totes les meves intervencions he agraït la gran feina que està fent el teixit de residències i els seus professionals», ha destacat.


Comentaris

envia el comentari