IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Urgent: Els hospitals avisen de nous problemes a Espanya

El 40% dels tractament d'infarts s'han suspès per atendre pacients amb Covid-19

Els hospitals ja comencen a rebre un altre tipus de pacients | Pixabay

Sens dubte, el sector sanitari ha estat un dels sectors més castigats al llarg de la pandèmia de la Covid-19. Durant setmanes, les UCIs i les urgències han estat col·lapsades i el personal ha estat desprotegit i sense saber quan arribaria el material sanitari necessari per atendre tots els afectats.

El mitjà per acudir als hospitals i encomanar-se ha provocat que moltes persones hagin omès certes malalties com l'apendicitis, problemes cardíacs, neuronals, oncològics, etc. Ara, després d'atendre el 100% als pacients de Covid-19, el personal sanitari ha de fer front a una onada de malalties totalment diferents, i agreujades.

La Comunitat de Madrid ja ha anunciat que els hospitals ja han deixat de ser un camp de batalla per cuidar els malalts de coronavirus. Si fa una setmana hi havia 1.955 pacients ingressats als hospitals, ara per ara només hi ha 390, una reducció del 80% que està donant un petit descans al personal sanitari.

A més, el vicepresident d'AMYTS ha revelat que «el pacient d'urgències ja està canviant». «La pressió dels pacients de COVID-19 ha baixat, mentre s'estan recuperant als d'altres patologies cardiovasculars, neurològiques i abdominals que fins ara no estaven arribant per por de virus», afegia.

Per la seva banda, Daniel Bernabeu, cap de radiologia de l'hospital de La Paz de Madrid ha incidit que «nosaltres anomenàvem a pacients oncològics per seguir amb el tractament que preferien quedar-se a casa per por de contagi i això en algun cas pot haver agreujat la seva situació».

Reducció dels tractaments de cardiologia

I és que, durant aquestes quatre últimes setmanes, el personal sanitari ha suspès diversos tractaments i programes de pacients no afectats per Covid-19. Com a conseqüència, adverteixen que probablement hi ha «una major morbiditat en altres pacients, no només en els de Covid-19».

«Els pacients no consulten tant o passen els infarts a casa. Això fa que alguns casos atesos aquesta setmana s'espantin per la seva gravetat, amb complicacions que no vèiem des de feia molts anys», expressa Ignacio Ferreira, cap de Cardiologia de centre.

Ferreira assegura que té por que es produeixi una allau després de la caiguda d'ingressos de pacients afectats pel coronavirus. «Si hi ha dolor toràcic que són amenaces d'infart que la gent no està consultant, quan acabi el confinament i la gent comenci a sortir, potser aquestes amenaces de manera brusca i sobtada es convertiran en infart», adverteix.

I és que des que es va decretar l'Estat d'Alarma, els tractaments d'infarts s'han reduït fins a un 40%. El seu president, Ángel Cequier, també ha posat èmfasi que molts dels serveis de cardiologia no urgents s'han suspès: «Tots els metges, també els especialistes, durant el pic de la pandèmia s'han bolcat en la COVID-19.

Alguns han relativitzat els seus símptomes i han evitat acudir al centre. Hi ha dos grups: els que en 6-8 hores els símptomes els han desaparegut i la malaltia ha estat fluixa, i els que han acudit a l'hospital però ja tardanament, amb un infart que s'ha complicat».

A més, Cequier també adverteix que aquests podrien tenir conseqüències a llarg termini: «Creiem que l'impacte pot durar tot el proper any. Ens trobarem amb pacients en situació clínica similar a la de fa 30 anys, quan els infarts no s'atenien tan ràpidament com ara. Amb cardiopaties que es compliquin més de l'esperable per no haver estat tractades adequadament quan va caldre fer-ho, fossin lleus o no».

Sens dubte, la fase de descens està en camí i els hospitals hauran de començar a adaptar els espais «i crear dispositius diferenciats per a pacients Covid que segueixin arribant i pacients no Covid, o fins i tot hospitals concrets només per Covid».


Comentaris

envia el comentari