Iceta creu que els presos de l'1-O podrien passar el confinament a casa

El líder socialista assegura que no entén la intervenció «preventiva» del Tribunal Suprem en l'afer

Miquel Iceta en una roda de premsa al Parlament.
Miquel Iceta, líder del PSC, en una imatge d'arxiu durant una roda de premsa al Parlament de Catalunya. | ACN

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no atén «l'actuació preventiva» del Tribunal Suprem i creu que no era necessari l'advertiment que va fer als membres de les juntes de tractament de les presons sobre possibles conseqüències penals.

En una entrevista a Ràdio 4, Iceta ha defensat que no s'han de fer distincions entre presos i que els que tenen el 100.2, com els polítics presos, també es poden acollir al confinament a casa, segons el reglament penitenciari. «Realment el Departament de Justícia amb aquesta qüestió està actuant des del respecte a la llei, amb el reglament penitenciari i des de la seva competència de presons, que es plena», ha afegit.

«No s'han de fer distincions entre presos»

Iceta ha argumentat que sempre espera del Suprem que sigui l'última instància i que es pronunciï quan hi ha decisions que consideri que no s'ha respectat la legalitat. En aquest sentit, ha admès que no ha entès per què es va pronunciar de manera preventiva abans que les juntes de tractament de les presons catalanes decidissin quins presos podien passar el confinament a casa durant la crisi del coronavirus.

Preguntat per si li semblaria bé que els independentistes empresonats per l'1-O passessin el confinament a casa seva, Iceta ha respost que no s'han de fer distincions entre presos. Segons Iceta, tots els reclusos de tercer grau poden passar el confinament a casa i els que estaven fent feina fora de la presó també s'hi poden acollir i ha citat el reglament penitenciari.

«Jo diria que els presos independentistes no han de ser tractats d'una manera i la resta d'una altra, s'ha d'aplicar el que estableixen les nostres lleis. És el Departament de Justícia qui ha de proposar com cada pres ha de complir les seves obligacions en un context tan especial com aquest», ha afegit.

Iceta creu que «no és el moment» de parlar d'eleccions

Sobre les eleccions a Catalunya, Iceta considera que no és el moment de parlar-ne i ha afegit que no creu que el procés sigui una «prioritat a curt termini» quan es recuperi la normalitat. Ja que, segons Iceta, la prioritat serà el sistema sanitari i l'economia.

El líder del PSC també ha replicat el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha tornat a demanar que es retornin les competències a Catalunya. «Quines competències li han tret? Jo el que he vist és que en té més de les que tenia, perquè li han posat el sector privat de la sanitat i de les residències sota el seu comandament», ha replicat. Iceta ha afegit que li hagués agradat que les crítiques de Torra fossin més constructives i que no les hagués fet públicament. També ha respost les crítiques sobre la compra de material assegurant que en tot moment les comunitats autònomes han tingut la possibilitat de fer compres per les seu compte.

Davant les crítiques al govern de Pedro Sánchez que li retreuen que no consulti ni comuniqui les seves decisions, Iceta ha defensat que en un primer moment quan hi ha un incendi «la urgència d'actuar passa per davant de tot» i que no hi ha temps per preguntar. Això sí, segons Iceta, una vegada conduïda la crisi, llavors hi ha més temps per compartir decisions. En aquest sentit, ha tret importància a les crítiques assegurant que en totes les crisis passa el mateix.


Comentaris

envia el comentari