IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El coronavirus podria ajornar la votació de la immunitat de Puigdemont a la tardor

Des del Parlament Europeu reconeixen que la crisi de la covid-19 ha trastocat qualsevol previsió

Carles Puigdemont, en una entrevista el 21 de juny de 2018.
Carles Puigdemont, ex president de la Generalitat i actual eurodiputat de Junts per Catalunya, en una imatge d'arxiu. | ACN

La crisi del coronavirus, inesperada i contundent, ho ha trastocat absolutament tot i ha apartat completament la política del focus de l'actualitat. Hi ha diversos fronts oberts en el pla polític que abans de la crisi estaven per resoldre sobre un calendari mitjanament planificat i que, ara, no compten amb cap mena de previsió atès que es desconeix quina serà l'evolució de la pandèmia en les properes setmanes.

Diversos exemples: els pressupostos espanyols, que sembla que finalment no s'aprovaran i ja es treballarà directament en els de 2021; la més que possible inhabilitació del president Torra, que es preveia per aquest mes de maig; o els pressupostos de la Generalitat, que s'havien d'aprovar el 18 de març, cosa que finalment es farà el proper divendres, dia 24 d'abril.

La votació del suplicatori, a la tardor

Hi ha, però, un afer més a desxifrar: si el Parlament Europeu admet o no el suplicatori del Tribunal Suprem per suspendre la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí, els tres eurodiputats de Junts per Catalunya i exmembres del Govern català a l'exili des de l'any 2017.

La qüestió s'havia de tractar durant tota aquesta primavera a la Comissió d'Assumptes Jurídics del Parlament Europeu. La decisió, via votació, es preveia per al proper mes de maig o juny, a tot estirar. Però les reunions van quedar aturades fa un mes a causa de la covid-19 i no es preveu que es reprenguin fins d'aquí un mes, quan segons el calendari oficial s'havia de fer la votació final. El més calent, doncs, és a l'aigüera.

Amb aquest calendari, segons relata 'Crónica Global', la decisió de l'Eurocambra de no reprendre el funcionament de les comissions fins el mes vinent fa un gran favor a Puigdemont, Comín i Ponsatí: tot fa indicar que la votació sobre els seus suplicatoris no es farà fins a la tardor, cosa que assegura la seva immunitat per més mesos dels que creien.


Comentaris

envia el comentari