URGENT

🚨 Espanya no aixeca el cap: més de 36.000 nous contagis i 591 defuncions

Què puc i què no puc fer si estic aïllat a casa pel coronavirus

Salut ha fet una sèrie de recomanacions per les persones en quarantena

Persona equipat contra el coronavirus i desinfectant un pont
Salut recomana seguir aquestes instruccions a les persones aïllades | EP

L'expansió del coronavirus per tota Catalunya ha provocat que augmentin exponencialment les persones que han tingut contacte amb persones contagiades. És per això que en els darrers dies han augmentat els aïllaments preventius, sobretot entre el personal sanitari.  

Quan una persona queda en aïllament preventiu és perquè ha «estat a un metre i mig, màxim dos metres, o sigui a una distància de menys de dos metres durant una estona mantinguda d'uns 10 o 15 minuts», explicava secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix a 'TV3'. La consigna per aquestes persones, encara que estiguin asimptomàtiques, és no sortir de casa i no rebre visites. I és que cal recordar que el temps d'incubació del virus és de 14 dies, període durant el qual s'allarga el tancament. 

Què fer si presentem els primers símptomes? 

Una de les pautes a seguir per aquelles persones aïllades que encara no han manifestat símptomes és prendre's la temperatura almenys 2 cops al dia. La cosa canvia quan una persona confinada té febre, tos o insuficiència respiratòria

En cas que comencem a tenir aquests símptomes, els més habituals entre els infectats per COVID-19, hem de trucar el 061. Des d'allà s'iniciarà un dispositiu perquè un equip amb la protecció necessària es desplaci al nostre domicili i ens faci la prova.  

Com actuar si hem de fer l'aïllament amb familiars 

En molts casos, està passant que una persona obligada a fer aïllament conviu amb familiars. En aquest cas, una de les recomanacions bàsiques és dormir en una habitació sola i si, és possible, evitar fer els àpats amb la resta de la família, utilitzant coberts i vaixella individuals

El més convenient és que la persona en confinament també disposi d'un bany d'ús exclusiu. Si no, les indicacions és que es desinfecti amb lleixiu cada cop que en faci ús. A més cal rentar els plats i la roba de manera separada. 

Mesures per les persones a les poblacions confinades

En les darreres hores, Igualada i altres tres poblacions de l'Anoia han estat les primeres a quedar confinades totalment a Catalunya. Davant aquesta mesura, protecció civil ha fet públiques una sèrie sobre que es pot i que no es pot fer a la zona. 

En principi, es recomana només sortir al carrer per fer les compres bàsiques i per això s'ha garantit el subministrament a supermercats i bancs. S'han assegurat que les persones dependents tinguin assistència a casa, però s'aconsella ajornar les cites mèdiques si no són urgents.

Per temes d'oci, es recomana no anar a bars, restaurants o parcs infantils. No està prohibit quedar amb gent o treure les mascotes però es demana que sigui de manera puntual i seguint les distàncies i mesures de protecció i seguretat. 


Comentaris

envia el comentari