IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Les freqüents infeccions respiratòries que pateixen els nens a l'hivern podria protegir-los de la Covid-19

És una de les conclusions d'un estudi realitzat pel Ministeri de Sanitat

Unitat de Cures Intensives d'un Hospital
Els nens tenen menor risc de contraure el coronavirus i tenen símptomes més lleus. | EFE

Les freqüents infeccions respiratòries que pateixen els nens durant l'hivern podria ser un dels motius pels quals aquest grup poblacional té un menor risc de contreure el nou coronavirus o, si s'infecten, que la simptomatologia sigui més lleu. Així es plasma en una nova actualització de l'informe cientificotècnic del Ministeri de Sanitat en la qual es mostra que les infeccions respiratòries poden fer que els nens tinguin majors nivells d'anticossos que els adults enfront dels virus.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Al mateix temps, el sistema immune d'aquesta població es troba en desenvolupament i podria respondre de diferent manera que els adults enfront de diferents patògens. Una altra de les explicacions, segons Sanitat, és la possibilitat que els nens siguin menys sensibles a la infecció pel nou coronavirus pel fet que la maduresa i funcionalitat de l'enzim ACE2 podria ser menor en ells.

Els casos a la Xina i a Espanya

En el brot de la Xina es va observar una taxa d'atac molt baixa en menors de 18 anys, encara que en els estudis de contactes es van detectar de manera freqüent. Entre els 44.672 casos confirmats a la Xina, només 416 es van detectar en nens de 0 a 9 anys (0,9%) i 549 en nens de 10-19 anys (1,2%). A Espanya, les dades són superposables, ja que dels 113.407 casos analitzats, 168 (0,1%) tenien menys de dos anys; 64 (0,1%), entre 2 i 4 anys; mentre que 303 (0,3%), entre 5 i 14 anys.

En un inici es va estimar que la taxa d'atac en nens era menor, si bé en un context amb baixa transmissió comunitària, en el qual es va realitzar un estudi de 1.286 contactes amb PCRs seriades independentment dels símptomes, es va observar que els nens eren tan susceptibles a la infecció com els adults.

En concret, en aquest treball, les taxes d'atac en nens de 0-9 anys i 10-19 anys van ser de 7,4 i 7,1 per cent respectivament, comparats amb taxes de 6 per cent i 4,9 per cent en els grups de 30-39 anys i 40- 49 anys, sense que existeixin diferències significatives entre els grups.

Un quadre clínic «molt més lleu»

«El que sí que sembla clar en totes les sèries és que els nens desenvolupen un quadre clínic molt més lleu, ja que a la Xina només el 2,5% i el 0,2% dels menors detectats van desenvolupar malaltia greu o crítica», informa Sanitat, que destaca que la clínica lleu o l'absència de símptomes en nens s'observa fins i tot amb càrrega viral alta i, fins i tot, en presència d'alteracions radiològiques importants.

A Espanya, s'ha publicat una sèrie de 365 nens amb sospita d'infecció pel nou coronavirus, que van acudir a 30 hospitals de la Comunitat de Madrid, dels quals 41 van ser positius, sense observar-se diferències entre nens i nenes. La mitjana d'edat entre els positius va ser un any, dels quals 25 (60%) van ser hospitalitzats, quatre (10%) van ingressar en l'UCI pediàtrica i quatre (10%) van necessitar suport respiratori.

Els nens tenen símptomes indicatius de la Covid-19 diferents dels adults

Així mateix, el 67 per cent dels casos positius no presentaven malalties cròniques de base i només un dels casos que va necessitar suport respiratori tenia una condició prèvia de risc. Cap pacient va morir, i la clínica de presentació inicial va ser una infecció respiratòria de tracte superior (34%), febre (27%), pneumònia viral (15%), bronquiolitis (12%), símptomes gastrointestinals (5%), pneumònia bacterial (5%) i asma (2%).

En relació amb la mena de manifestacions clíniques, de laboratori i radiològiques de la població infantil amb Covid-19, una revisió sistemàtica que inclou 38 estudis amb 1.117 pacients reclutats, suggereix que difereixen enfront de l'observat en la població general i suggereixen que la febre i els símptomes respiratoris no haurien de considerar-se entre els símptomes indicatius de la Covid-19 en nens. Solament un 47,5 per cent van presentar febre i al voltant de la meitat van ser lleus.

«Això podria portar a una infraestimació de casos, ja que alguns no complirien les definicions de cas per a la realització de proves diagnòstiques. Alguns dels aspectes que es discuteixen com a possibles factors que podrien fer que la clínica en la població infantil sigui més lleu es basen en la resposta immune d'aquesta població i en l'exposició al virus», resol Sanitat en el document.


Comentaris

envia el comentari