L'informe de Salut preveu fins a 13.000 morts per coronavirus a Catalunya

Les prediccions situen el pic de contagis a finals d'abril

Quim Torra, en una intervenció.
El president de la Generalitat, Quim Torra. | CatalunyaDiari

El mateix conjunt d'informes del Departament de Salut que preveu, en el pitjor dels casos, que el confinament duri fins al mes de juny, també situa en 13.000 el nombre de morts per coronavirus a Catalunya en el pitjor dels escenaris. La conselleria té a sobre de la taula diversos informes amb «múltiples escenaris» que canvien «cada dia», segons fonts de Salut.

Entre 7.600 i 13.000 morts amb les mesures actuals

Un d'aquests informes, com dèiem, preveu que el pic de contagis de Covid-19 arribi a Catalunya a finals d'abril, segons ha recollit 'Vilaweb'. Segons les prediccions que recull l'informe, les morts arribarien a 13.000 si els contagis segueixen el ritme d'Itàlia tot el temps i a les 7.600 si haver avançat les mesures de confinament té efecte. Fonts coneixedores de l'informe apunten que les xifres poden ser significativament inferiors si el confinament se segueixi de manera estricta.

L'informe, amb data del 24 de març, estableix dos escenaris a llarg termini. El primer passa per assumir que Catalunya segueixi el mateix ritme que Itàlia durant tot el temps, de manera que el pic de contagis s'assoleixi el 28 d'abril amb més de 121.000 casos en actiu. El segon escenari preveu que el fet de posar en marxa les mesures de confinament 10 dies abans que en el mateix escenari a Itàlia té un efecte «positiu» en l'evolució de la corba, de manera que el pic arribi uns dies abans, el dia 24 d'abril, amb un menor número de casos i de manera més progressiva. En aquest escenari, la previsió és que el 24 d'abril hi hagi 70.891 casos en actiu.

El descens significatiu de la corba, al maig

Aquestes prediccions tenen en compte que s'han de mantenir les mesures de confinament mentre no s'assoleixi una baixada significativa dels casos i el document recorda que a la Xina no es van retirar les mesures fins la part final del descens de la corba. Els models predictius situen el descens significatiu de la corba a partir del mes de maig.

El mateix document remarca que els resultats del model estan «fortament condicionats» per l'evolució dels pròxims dies i que es treballa en diferents escenaris futurs en funció de la progressió de la infecció. Haver aplicat mesures agressives a l'inici pot prevenir la transmissió sostinguda del virus, apunta l'informe.


Comentaris

envia el comentari