Junqueras i Romeva reclamen al TC que els suspengui la pena de presó pel coronavirus

Els líders polítics empresonats al·leguen que mantenir-los al centre penitenciari és una «afectació» pel dret a la vida

Oriol Junqueras i Raül Romeva arriben al Parlament per comparèixer en comissió el 28 de gener de 2020.
Oriol Junqueras, Raül Romeva i la resta de presos arribant al Parlament el passat 28 de gener. | ACN

El president d'ERC, Oriol Junqueras, i l'exconseller Raül Romeva han presentat aquest divendres un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) que reclama que es resolgui de forma «urgent» la suspensió de la pena per l'1-O per la pandèmia de coronavirus. L'escrit que ha presentat l'advocat dels líders polítics empresonats Andreu Van den Eynde insta el TC a admetre'l a tràmit i que se suspengui la pena de presó i la pena d'inhabilitació de Junqueras i Romeva dictada pel Tribunal Suprem (TS).

Al·leguen que a la presó són un col·lectiu vulnerable

Amb la crisi sanitària del coronavirus, al·leguen que mantenint-los a la presó, on son un col·lectiu vulnerable, existeix una «greu afectació» en el «dret a la vida, a la integritat física i moral, al dret a la dignitat i al dret a la vida familiar». A més, el recurs constata que amb la situació actual de crisi sanitària amb el confinament decretat per l'estat d'alarma, s'elimina qualsevol risc de fuga i que existeixen altres mecanismes alternatius a la presó per controlar-ho.

«La situació actual, a més, elimina qualsevol risc perquè l'obligació de confinament i la prohibició de circulació no justificada fa impossible la sostracció a la justícia», apunta el text. «Obligació que podria afegir-se qualsevol altre que s'estableixi», afegeix. Finalment, el text emplaça el TC a protegir tots els drets de Junqueras i Romeva per no patir cap dany «irreparable».

Puigdemont ajorna la publicació del seu llibre

També a causa de la pandèmia del coronavirus, l'eurodiputat i ex president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha explicat que ajorna la publicació del llibre que ha escrit amb el periodista Xevi Xirgo, prevista per aquest dijous, dia 2 d'abril:


Comentaris

envia el comentari