Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imagen del Paseo de la Castellana de Madrid vacío durante el confinamiento

Juan José Calaza, el matemàtic espanyol en contra del confinament

Està disconforme amb les mesures dràstiques del govern per la crisi del coronavirus

Imatge del Passeig de la Castellana de Madrid buit durant el confinament
Segons l'economista Juan José Calaza, el confinament decretat por el Govern «no arreglarà nata» | EFE

L'economista i matemàtic Juan José R. Calaza  ha impulsat un manifest contra les mesures de confinament decretades pel govern. Al costat d'Andrés Fernández Díaz, catedràtic emèrit de Política Econòmica de la UAM; Joaquín Leguina, estadístic superior de l'Estat; i Guillermo de la Dehesa, economista de l'Estat, el matemàtic assegura que aturar el país no servirà per frenar els contagis i provocarà un daltabaix en l'economia.

En una entrevista per a 'Vozpópuli', Calaza afirma que «el confinament redueix els contactes. Però el fet de reduir els contactes socials no vol dir que disminueixi el nombre de contagis. I el problema del virus no és la seva letalitat, que és molt baixa, sinó que és bastant alta quan toca a persones amb patologies cròniques, que solen concentrar-se en homes de més de vuitanta anys. Confinar la població no arreglarà res. Es contagiarà igual», assegura el matemàtic.

Calaza veu inservible aquest tipus de confinament, ja que «només el 3,5% dels morts eren menors de 60 anys, de manera que les mesures de confinament no es fan per a ells. Dels 11.000 morts, més del 60% tenien més de vuitanta anys. És a aquests als que havíem d'haver confinat i protegit, en lloc de deixar-los morir en residències o en els serveis d'urgències, on la consigna és salvar la gent amb esperança de vida».

Possibles solucions per atallar la crisi

Pel que fa a les solucions possibles per a atallar aquesta crisi, l'economista pensa que «per estar segurs que pràcticament queda blindada la població de risc caldria arribar a un ordre de vacunació del 66% o deixar que la població s'infecti fins a arribar a aquest nivell i ja constituirien un mur de protecció respecte a la població més fràgil», afegeix.

Sobre els nous brots de coronavirus  que puguin aparèixer en el futur, Calaza opina així: «Com més ràpid sigui el contagi, més ràpidament s'aconsegueix. Amb deu milions d'infectats, es crea un mur de deu milions de persones immunes que estan protegint a la resta. No obstant això, queden nuclis que generaran nous brots. Tornaran a confinar la població?», es pregunta l'expert.