IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Acompanyats i per franges horàries: així podran sortir els nens al carrer

Des del Govern han anunciat el pla de desconfinament per menors, que començaria en deu dies

Imatge d'arxiu d'una nena escrivint
Els menors podrien sortir al carrer en deu dies | Catalunya Diari

Aquest mateix divendres la Generalitat anunciava la nova iniciativa per trencar progressivament el confinament. Així, han informat que planegen deixar sortir els menors d’edat d’aquí a deu dies, sent els primers en poder tornar al carrer sense justificació des del decret de l'estat d'alarma.

Però, tot i que no es consideren un grup de risc, sí que estan assenyalats com un dels grups de la població que més fàcilment podria contagiar el virus. La iniciativa de la Generalitat no està rebent el suport del govern espanyol- el qual ha de donar el permís final per posar en marxa aquest desconfinament. Salvador Illa, ministre de Sanitat, ha considerat que no era el «moment» de permetre la sortida dels nens. «Són un vector de transmissió de la malaltia», va recalcar dilluns.

Les dades d'aquesta setmana determinaran si el desconfinament és viable

El conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han afirmat que aquesta iniciativa es posarà en marxa sempre que les dades d’aquesta pròxima setmana siguin positives. «S'ha de veure una regressió de l'epidèmia», afirma Vergés, per no «posar en risc» els professionals sanitaris i sofrir un segon col·lapse a les UCI del territori.

La mateixa consellera ha anunciat aquest matí que Catalunya ja ha superat el pic de contagis i els hospitals i centres sanitaris han vist reduïda la seva saturació, el que considera com un bon senyal i el camí a seguir per començar el desconfinament. És per això que des de la Generalitat ja es treballa en un «pla de retorn al carrer» dels menors de 18 anys, «sempre de forma controlada, segura, esglaonada i supervisada per adults». 

Quines mesures hauran de seguir els menors?

Les mesures seran diferents depenent de la franja d’edat del menor. Alba Vergés ha anunciat que els menors de 3 anys no hauran de portar mascareta de sortir de casa, però sí que ho hauran de fer aquells que tenen fins a 12 anys. En qüestió de guants, han afirmat que no seria necessari per anar pel carrer, però sí que s’hauran de seguir amb les mesures d’higiene recomanades des de l’inici de la pandèmia: rentar-se les mans i desinfectar-se abans i després de sortir al carrer. «No calen guants, però sí mesures higièniques», ha assenyalat la consellera.

Així, els menors hauran d’anar acompanyats d’un adult, però sempre respectant la distància de seguretat. Des del Govern ja han recomanat en diverses ocasions mantenir la distància de dos metres fins i tot a casa i entre familiars, però aquesta mesura s’endureix a l’hora de sortir al carrer. Els menors només podran estar amb els adults que l’acompanyen, i de cap manera ajuntar-se amb altres menors o famílies perquè podria ser un risc de contagi.

Des del Govern també han assenyalat que aquest desconfinament pels menors no estarà justificat durant les 24 hores del dia. Així, han anunciat que es marcaran unes franges horàries per poder sortir al carrer, tot i que encara no han detallat l'horari exacte a l'espera d'una aprovació del govern espanyol i els resultats de contagis i defuncions per coronavirus d'aquesta setmana vinent.

Vergés ha remarcat davant la dubitació del govern que no es posarà ningú en risc i menys les persones vulnerables o professionals sanitaris. A més, ha assenyalat que cal cuidar la part emocional del confinament i vetllar per l'aspecte psicològic dels menors.


Comentaris

envia el comentari