La infertilitat i la insuficiència respiratòria, algunes de les seqüeles que pot deixar el coronavirus

Els pacients donats d'alta noten efectes que van des dificultat per respirar fins pèrdua del gust i l'olfacte

Dues professionals sanitàries de l'Hospital Clínic de Barcelona.
El virus podria deixar greus seqüeles als pacients | CatalunyaDiari

En els moments més crítics des del començament de la crisi del coronavirus, els científics estan centrats a trobar un remei per la malaltiai curar els milers d'infectats que s'acumulen a les UCI. Amb el sistema sanitari al límit, tot just hi ha temps per valorar altres aspectes com les seqüeles que deixa el coronavirus en els pacients.

La majoria de les investigacions al voltant del coronavirus se centren en la transmissió, els símptomes i els possibles tractaments. Tot i que encara no hi ha estudis concloents sobre les seqüeles, molts sanitaris estan compartint les seves experiències per trobar alguns rastres comuns que deixa la malaltia en els pacients recuperats.

Quines seqüeles pot deixar el coronavirus?

Els metges han descobert que la seqüela més greu és la insuficiència respiratòria, derivada de la pneumònia bilateral que bloqueja els pulmons i disminueix la seva funció un 30%. A l'Hospital Princess Margaret de Hong Kong, tres dels 12 pacients donats d'alta que van participar en un estudi tenien dificultats per respirar i fer esforços.

Encara no s'ha demostrat si aquests danys pulmonars seran crònics, però molts pacients recuperats senten durant diversos dies un dolor agut a la cavitat toràcica, que amb el temps va disminuint.

Una seqüela més curiosa és la que ha detectat el viròleg alemany Hendrik Streeck: fins a dos terços de les persones infectades que ha tractat patien anòsmia, una pèrdua del sentit del gust i l'olfacte, i en menor mesura, episodis de diarrea.

El coronavirus causa infertilitat?

Altres dels efectes a llarg termini del Covid-19 és la infertilitat en els homes, una mica del que es va començar a parlar des del principi i que està generant controvèrsia en la mateixa comunitat científica. Alimenta aquesta sospita un informe del govern de la província de Hubei, a la Xina, on advertia d'una disminució d'espermatozoides en pacients donats d'alta, tot i que al cap d'unes hores l'estudi va ser retirat.

Ja que el coronavirus pertany a la SARS, s'especula amb la possibilitat que igual que aquesta família de virus, a més de seqüeles en el sistema respiratori produeixi danys a la salut reproductiva dels homes.

El virus de la SARS pot causar un greu dany en els testicles i la disfunció d'algunes cèl·lules relacionades amb la reproducció. Segons els metges, el Covid-19 podria afectar la reproducció de l'esperma, la qual cosa tindria conseqüències per a la fertilitat.


Comentaris

envia el comentari