El Ministeri de Sanitat ofereix a estudiants de medicina catalans treballar a Madrid

La Conselleria de Salut ho considera una «irresponsabilitat»

Sanitari protegint-se del coronavirus amb mascareta i equip
Madrid voldria prendre ajuda sanitària a Catalunya | EP

El Ministeri de Salut espanyol s’ha posat en contacte amb estudiants de Medicina catalans per demanar-los la incorporació a la xarxa sanitària que fa front al coronavirus a Madrid, tot i la necessitat expressada per la Generalitat de reforçar els hospitals de Catalunya. Salut ho considera una «irresponsabilitat» davant la possible saturació del sistema sanitari català. De moment, 400 dels 900 estudiants han respost a Salut que estan interessats a treballar a Catalunya.

El cas d'una estudiant a qui li han ofert feina

Segons ha informat el mitjà 'Públic', una de les estudiants contractades és l’Izar B., estudiant de medicina a la UB a l’Hospital Clínic de Barcelona, que va superar els seus estudis el curs passat. Enguany va presentar-se a l’examen MIR, i tot i treure una nota per accedir a una plaça de residència en un hospital, on es podria haver estat quatre anys fins a completar tota la formació, va decidir deixar-la vacant, ja que no podia accedir a l’especialitat que li hagués agradat amb la nota obtinguda.

Dos mesos després de l'examen, l’Izar va rebre una trucada aquest dimecres a les 10.00 del matí i li van dir que la trucaven del ministeri per si volia treballar a Madrid, en un dels hotels que s’han habilitat per atendre malalts de coronavirus. Ella s’encarregaria de casos lleus, li van indicar. En un primer moment, l’Izar va rebutjar l’oferta perquè no entrava en els seus plans anar a la capital espanyola però, donada l’emergència, finalment va acceptar.

«No m’ho esperava gens. En un principi, volia buscar feina a Barcelona o a Guipúscoa. Quan vaig rebre la trucada pensava que m’oferirien feina aquí, a Catalunya... No sé, vaig pensar que si m’estaven contactant realment és que em necessitaven, i vaig acceptar» explica.  De moment, desconeix si tindrà contracte i sou, però sí que li van garantir una «manutenció» i un pis: «Ara estic pendent d’una segona trucada on em van assegurar que em donarien més detalls. Encara no sé quan marxo», explica.

Salut considera imprescindibles tots els reforços a Catalunya

Fonts del Departament de Salut han confirmat l’existència d’ofertes de fora de Catalunya a estudiants de medicina catalans per afrontar el coronavirus, segons 'Públic'. De fet, les mateixes fonts apunten que ja fa alguns dies que han rebut informacions extraoficials que s’estava contactant des de Madrid amb alguns dels 900 futurs metges catalans que estan en la recta final de la seva preparació acadèmica, i que tot i no poder exercir oficialment per no disposar encara del MIR s’incorporaran extraordinàriament a la lluita contra el covid-19

Ara bé, Salut considera imprescindibles tots i cadascun d'aquests reforços provinents de les universitats catalanes per evitar el col·lapse del sistema sanitari, a punt de saturació. Salut ho veu com una «veritable irresponsabilitat» tenint en compte la situació que es viu a Catalunya per l’extensió del coronavirus, que se situa com un dels principals focus de l’estat.

No hi ha cap comunicació oficial

La conselleria no ha rebut cap comunicació oficial al respecte però té constància que les ofertes que s’estan fent són per reforçar Madrid. Tot i no poder aclarir qui està fent aquestes trucades, des de Salut també s’apunta al Ministeri de Sanitat, ja que segons expliquen fonts del departament només des del govern espanyol tenen les dades dels estudiants catalans o d’altres comunitats. La Conselleria de Salut de la Comunitat de Madrid no disposaria d’aquesta informació, almenys de forma oficial.

La qüestió ha generat un profund malestar a la conselleria, ja que consideren que és una maniobra que podria minvar la sanitat catalana de reforços propis en una situació de màxima emergència, quan el sistema sanitari se situa a dies sinó hores d’un possible col·lapse.

Alts càrrecs que han parlat amb el Ministeri de Sanitat asseguren que no se’ls ha volgut confirmar però tampoc se’ls ha desmentit l’operació de captació de reforços mèdics. Una maniobra que no només s’estaria fent a Catalunya, sinó també en altres territoris de l’estat espanyol. La idea seria assegurar que aquests estudiants estan a total disposició per ser utilitzats pel Departament de Salut a Catalunya però que si voluntàriament volen anar a algun altre lloc, no se’ls pot impedir.

Des de Salut qualifiquen aquest afer un «despropòsit irresponsable», ja que suposa convertir la lluita contra el covid-19 en una jungla per la captació de recursos i reforços mèdics. Aquestes mateixes fonts denuncien que la marxa d’alguns d’aquests reforços pot ser voluntària però és provocada per una oferta laboral que inclou fins i tot l'habitatge a Madrid.

Des del Departament no saben quantificar quants estudiants podrien marxar però asseguren que perdre un sol dels 900 disponibles és quelcom que el sistema sanitari català no es pot permetre.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!


Comentaris

envia el comentari