Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un treballador d'un laboratori d'alta seguretat del Centre Nacional de Biotecnologia a Madrid

El ministre de Ciència veu inviable tenir una vacuna segura contra el coronavirus «abans de l'any que ve»

Pedro Duque assegura que un dels projectes investigadors que es desenvolupa a Espanya ja és candidat a vacuna

Un treballador d'un laboratori d'alta seguretat del Centre Nacional de Biotecnologia a Madrid
Laboratoris d'arreu del món treballen en la recerca d'una vacunua contra el coronavirus. | EFE

El ministre de Ciència, Pedro Duque, ha avisat que «abans de l'any que ve» no veu que sigui «possible tenir una vacuna segura  contra el coronavirus, que es pugui donar a la gent i en la que pugui confiar un sistema sanitari». Duque ha explicat que el procés per desenvolupar una vacuna pot trigar fins a cinc anys però que, en el cas del coronavirus, s'accelerarà perquè sigui més ràpid.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

En aquest sentit, la investigació a l'Estat espanyol avança i un dels projectes de vacuna que s'hi desenvolupen té «desenvolupaments ja molt avançats». Segons Duque, aquest projecte ja és candidat a vacuna o si no ho serà «la setmana que ve». El ministre de Ciència ha remarcat que això no vol dir que es pugui tenir ja un producte final sinó un producte que es començarà a provar.

Una trentena d'assajos clínics a l'Estat espanyol

«No encerta un a la primera» dins les proves que es fan, ha dit el ministre Duque aquest divendres a la tarda en una roda de premsa telemàtica. Duque ha afirmat que Espanya podria tenir diversos candidats a vacuna. El ministre de Ciència ha dit que pel que fa als medicaments, el procés per desenvolupar-ne un d'específic per al coronavirus tampoc serà immediat, però ha confiat en els assajos clínics amb medicaments que servien per a altres malalties.

A l'Estat espanyol s'estan fent una trentena d'assajos clínics d'aquest tipus i se'n faran més. Duque espera que cada cop es tindrà un «avenç millor sobre quin dels medicaments existents té un efecte més positiu» contra la Covid-19.