El pla secret de Moncloa: allargar l'estat d'alarma fins el 25 d'abril

De moment, s'està a l'espera del moment en què es podran estabilitzar els contagis

Pedro Sánchez, en una roda de premsa al Palau de la Moncloa.
Pedro Sánchez, en una roda de premsa al Palau de la Moncloa, en una imatge d'arxiu. | Europa Press

Aquest dimecres, 25 de març, el govern espanyol durà al Congrés dels Diputats la seva proposta d'allargar l'estat d'alarma fins l'11 d'abril. La votació tirarà endavant de manera còmoda, perquè el govern que formen PSOE i Podem s'ha assegurat també el suport del principal grup de l'oposició, el PP, a més d'altres grups amb menys diputats com C's o el PNB.

Allargar l'estat d'alarma fins el 25 d'abril

Amb tot, però, el govern espanyol mira, internament, més enllà. Segons revela aquest dimarts 'El Confidencial Digital', l'executiu central estudia allargar l'estat d'alarma un mes més, és a dir, fins el proper 25 d'abril. És la data que, en el pitjor dels escenaris, posaria fi a l'estat actual de confinament a Espanya, que es manté vigent des del 14 de març.

Una de les opcions que contemplava el govern de Pedro Sánchez era el de dur, ja aquest dimecres, una pròrroga de l'estat d'alarma per 30 dies més, enlloc de 15. Però finalment l'opció es va descartar per tal d'evitar a la població un «impacte» com aquest, anunciant un confinament, de cop, d'un mes i mig.

El pic de contagis es podria endarrerir fins el 5 d'abril

L'opció del 25 d'abril, però, segueix sobre la taula. El calendari lliga amb les previsions menys optimistes sobre el coronavirus: el pic de contagis, que inicialment es donava per fet que arribaria a finals de la present setmana, podria endarrerir-se uns dies més, fins el dia 5 d'abril, aproximadament. Si s'acomplissin aquests terminis, caldrien uns vint dies més per estabilitzar i descongestionar el sistema sanitari espanyol.

A més, els experts insisteixen que, en el moment que s'arribi al pic de contagis, s'aconsegueixin estabilitzar i la famosa 'corba' comenci a baixar, caldrà redoblar esforços i no pas tornar a la normalitat, perquè podria suposar un pas enrere que desemboqués en una situació encara pitjor que la que s'està vivint en aquests moments. El 25 d'abril, doncs, podria ser la data de la fi de l'estat d'alarma... però els propers dies tot s'anirà definint.


Comentaris

envia el comentari