IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Mor un nadó per apendicitis després de ser examinat només de coronavirus a Sevilla

La petita estava a punt de complir sis mesos

Els peus d'un nadó
En cap moment li van realitzar les proves de la malaltia per la qual ha mort | Pixabay

Uns pares de Dos Hermanas (Sevilla)denuncienl'assistència mèdica que va rebre el seu nadó de cinc mesos per part de la Salut Pública d'Andalusia, ja que després de presentar diversos símptomes de malestar, els van dir que la seva filla no tenia més que un virus passatger quan la menor va acabar morint per apendicitis dies després.

«Ens van dir que l'únic que podíem fer era donar-li paracetamol, que li poséssim draps freds i que la banyéssim, que estaria incubant algun virus, però que sobretot no la portéssim a cap lloc, que ens quedéssim a casa. Ens deien que ni se'ns ocorregués anar a un hospital, que si no vèiem com estaven les coses. Li van mirar la gola, la febre i poc més, ens va fer la impressió que només miraven si era coronavirus. Els vam dir que estàvem espantats, però no ens van donar una altra solució. I no, ja veus: al final no era coronavirus», han manifestat.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

El desenvolupament dels fatals esdeveniments

El nadó de la parella, que ha preferit quedar en l'anonimat, va començar a trobar-se malament el 29 de març. «Aquell dia vam començar a veure febre a la nena, i que estava com apagada. La meva parella em va advertir que igual era bo portar-la al centre de salut, va començar a variar entre 37 i 39 graus, però amb tot l'embolic que hi havia, vam esperar un dia més. Vam trucar al 112, però ens van dir que esperéssim», han manifestat al mitjà 'El Mundo'.

L'endemà, en veure que la nena seguia amb malestar i febre, van decidir portar-la al centre de salut Sant Hilari (Dos Hermanas) a última hora de la tarda: «Hi havia dos pediatres, i la veritat és que estaven ja acabant la seva jornada i passant a urgències, ens van tractar una mica malament però ens van acabar atenent a urgències», relataven.

Segons opinen, a Sant Hilari es va produir un moment clau en les cures de la menor: «La pediatra ens pregunta què li passa, li expliquem i tot just explora al nadó. Li mira la gola, li pren la febre i ens diu que té bon color, i que no ens preocupem massa. Diu que deu estar incubant alguna cosa, algun virus, que és normal en un nadó, però que estiguem tranquils: que seguim amb el paracetamol, que la banyem i li posem draps per baixar-li la febre, i ja està. Em va dir: 'Tu dóna-li Apiretal -paracetamol infantil- i queda't a casa'».

La mare de la petita ha manifestat a l'esmentat mitjà que: «Jo li vaig dir que em feia cosa anar-me'n així sense més, que veia la nena malament, que per favor m'ajudés... Però ella va insistir que no, que estiguéssim tranquils, i sobretot que no portéssim a la nena enlloc, que era molt perillós, que podia agafar el virus i era pitjor».

«Estava molt decaiguda»

Segueixen explicant que el dimarts, 31 de març, el centre es va posar en contacte amb ells: «Ens va trucar el pediatre a les 10 del matí, per fer seguiment per telèfon. Em va preguntar quins símptomes tenia, i li vaig dir: fatiga, diarrea, com nàusea i febre canviant. Va prendre nota i res més. Li vaig preguntar: '¿Però no em pots dir res més?'. Em va contestar: 'Tal com està la cosa, cal fer això per telèfon, ho sento'. La nena ja estava com molt adormida tota l'estona, molt decaiguda. No volia jugar ni res, li posàvem el 'Cantajuegos' i ni això. Pensàvem fins i tot que podien ser les dents, que li estaven sortint ... Aquí ja estàvem molt preocupats, però amb tot això... ».

Els pares continuen el punyent relat explicant que l'endemà, l'1 d'abril: «A les 7.00 del matí vaig veure que tenia febre, i em vaig alarmar molt. Vam trucar al 112, i li vam dir si podien venir a buscar-la. Ens van dir que no la portéssim a l'hospital, que podia ser pitjor. Que si de cas la portéssim al centre de salut. D'aquí vaig trucar a Salut Respon -nombre d'informació sanitària de la Junta d'Andalusia-, i em van dir que no em podien posar amb la pediatra. Llavors va ser quan vaig trucar al centre de salut. Com era molt aviat em van dir que encara havia d'arribar la pediatra del matí. Que quan arribés, a les 9.00 hores, ens dirien».

Però a les 9.00 hores no van trucar. Van fer-ho al voltant de les 11 del matí: «Li vam dir que estava malament, que ara una miqueta millor, però malament. Ell va mirar la història clínica i, per a la nostra sorpresa, ens va dir que l'anterior pediatre havia posat: 'Gastroenteritis'. Li vaig dir: 'Però si a mi no m'ha dit res de gastroenteritis... Per què no ens ho han dit abans? És que té una febre que no la veig normal, igual seria bo que li fessin més proves ... '».

«El pediatre em va dir llavors que m'ho prengués amb calma, que podia durar la cosa de tres a cinc dies, que seguíssim amb banys i paracetamol». L'endemà, passa el fatal desenllaç: «Cap a les 11.30 vam veure que se li començava a inflar la panxa, i vam pensar que podien ser gasos, però de sobte li van donar com convulsions... Ens vam espantar molt, ens la vam portar corrents a Sant Hilari».

La nena de cinc mesos va morir d'apendicitis

Segons han explicat, van atendre al nadó immediatament: «Li va donar la primera parada cardiorespiratòria,van aconseguir reanimar-la, i van trucar ells mateixos al 061, perquè deien que no tenien recursos per atendre-la. La van portar amb una ambulància a Verge de Valme».

«Quan vam arribar va sortir una infermera i em van portar a un quartet. Allà em van dir que havia mort, que en entrar a l'hospital li havia donat la seva segona aturada cardiorespiratòria, i que aquí no havien pogut reanimar-la. Va ser el forense el que ens va dir que havia mort: apendicitis. Estava a punt de fer sis mesos», declarava a 'El Mundo'.

Conclouen lamentat que: «Nosaltres entenem que la situació és especial i difícil per a tots, per als metges i també per als altres... Però no han sabut o no han volgut tractar a la meva filla. Estaven tan dedicats al coronavirus que s'han oblidat de la resta. Volem que es faci justícia». A més, segons han manifestat, han posat el cas en mans de la Fiscalia. També han buscat suport a l'associació de Defensor del Pacient de Carmen Flores i esperen que es pugui fer justícia amb el cas de la menor morta.


Comentaris

envia el comentari