Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Policía pidiendo el permiso a un conductor en Madrid

Les multes per incomplir el confinament podrien no ser legals

L'Advocacia de l'Estat emet un informe que posa en qüestió algunes de les sancions que s'estan imposant

Policia demanant el permís a un conductor a Madrid
Les multes en els controls de vehicles podrien no ser legals | EFE

El ministre de Justícia, Fernando Grande-Marlaska, acaba de remetre una guia de sancions a les delegacions del govern de tota Espanya per unificar els criteris de les multes als ciutadans que incompleixen les normes de l'estat d'alarma, i en aquest document s'inclou una llista amb les quantitats per a cada infracció.

Però, i si les sancions que el govern està imposant als ciutadans no fossin legals? No, no és una broma. L'Advocacia de l'Estat acaba de qüestionar, a través d'un informe, la il·legalitat d'algunes de les sancions que s'estan imposant i recorda que el fet que sigui un problema de salut pública no canvia aquesta circumstància.

En concret, l'Advocacia General de l'Estat es refereix a totes aquelles sancions que s'estan imposant per desobediència emparant-se en la Llei de Seguretat Ciutadana, ja que aquesta normativa només es pot aplicar contra aquells que desobeeixen ordres directes dels agents, prèvia advertència.

Per tant, incomplir el confinament podria no ser suficient i caldria que, a més, els infractors es neguessin a obeir les ordres dels agents un cop informats. Així, en un supòsit d'un trencament del confinament en el qual, després de l'advertència, l'infractor tornés a casa, no hauria de ser sancionat.

La clau de la qüestió, segons l'informe, és la base de la llei que jutja les infraccions, ja que ara mateix hi conflueixen tres regulacions diferents: la Llei de Seguretat Ciutadana, la Llei de Salut Pública i la Llei de Protecció Civil. Només en els dos últims casos les sancions estarien ben aplicades, però la Llei de Seguretat Ciutadana planteja problemes.

Així, segons l'advocada de l'Estat, Consuelo Castro, una infracció per desobediència a la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana exigeix que prèviament hi hagi un requeriment exprés o individualitzat de l'agent al ciutadà infractor i una desobediència posterior. Moltes multes imposades aquests dies en controls de vehicles serien, per aquesta raó, il·legals.

Altres advocats, en canvi, són més cautelosos a l'hora d'afirmar aquest extrem, però segons Castro la infracció té lloc «quan havent incomplert el particular les limitacions de l'estat d'alarma, sigui requerit pel seu compliment per un agent de l'autoritat, i el particular desatengui el requeriment».

650.000 multes fins ara

Es compleix un mes de l'inici de l'estat d'alarma a Espanya, i durant aquestes quatre setmanes les forces i cossos de seguretat de l'estat han multat a 650.000 persones per incompliment de la normativa. Interior recorda que l'incompliment de l'estat d'alarma ha de ser considerat desobediència a les ordres dictades pel govern.

La realització d'activitats no permeses en establiments comercials o industrials està penada amb quanties de fins a 2.000 euros, mentre que l'organització de festes i celebracions pot arribar a 10.400 euros. Totes les normatives, recorda Interior, estan publicades al BOE i han estat degudament difoses.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]